Spelthelvede og de perfekte mødre

Skærmbillede 2015-12-06 kl. 23.02.16Da jeg først så at DR2 Tema havde lavet et program om mødre, hvor der indgår moderkagespisning, lotusfødsler og private jordemødre, blev jeg rigtig glad, fordi jeg grundlæggende synes der helt alvorligt mangler et modtræk til at 50% af alle fødsler i Danmark sker med hjælpemidler og medicin. Jeg har selv oplevet at blive svinet til fordi jeg tillod mig at planlægge en hjemmefødsel. Folk tror at en hjemmefødsel er det samme som at være ligeglad med at ens baby overlever. Er min opfattelse, efter de nedladende kommentarer jeg har måtte lægge ører til.Men nu har jeg set udsendelsen, og jeg er superskuffet. Man har taget alle de "perfekte alternative og lidt plimmelim" mødre (sådan bliver de i hvert fald fremstillet i programmet), ladet dem udtale sig, hvorefter man lader kendte (Hella Joof, som jeg normalt respekterer) og nogle fageksperter skyde dem i sænk lige bagefter.IMG_0513Jeg melder mig lige hurtigt på banen som plimmelim-mor: jeg fik privat fødselsundervisning (læs her), jeg fik rebozo på fødeklinikken Maia af Marta som du møder i DR2's program (læs her), jeg planlagde at føde i kar hjemme i mit eget hjem (læs her), jeg bærer mit barn i slynge, jeg samsover med mit barn (læs her), og jeg har ikke besluttet hvor længe jeg vil amme mit barn endnu. Jeg er præcis som mødrene i programmet, jeg har bare ikke spist min moderkage. Til gengæld blev jeg spurgt om jeg ville donere min moderkage til lige netop det omtalte program.Her er et eksempel fra programmel, hvor Carolina (som jeg kender privat), udtaler at de samsover hjemme hos dem, og at det fungerer rigtig fint, hvorefter eksperten (!?) udtaler "det er jo rigtig fint og trygt for børn, men det er jo skadeligt for sexlivet"What? Hvad fanden er det for et argument? Jeg samsover med mit barn, det er ikke en skid skadeligt for mit sexliv. Har den ekspert aldrig knaldet med nogen i en busk eller på bagsædet af en bil? Der findes stadig mennesker (inkl mig selv), der godt kan finde ud af at dyrke sex i, ja hvad ved jeg, eksempelvis en sofa i stuen eller i badet eller på et køkkenbord. Hold nu op. Jeg bor i en 1'er, mit barn sover i min seng, I'm sorry to break the news, men det er altså lykkes mig at have sex, selvom jeg er en plimmelim-mor, der tror på at det skaber tryghed for mit barn (bemærk at jeg ikke tager alle børn som gidsler her, jeg udtaler mig kun om hvad der fungerer hjemme hos os selv) at samsove.Den anden ekspert udtaler herefter at samsovning er godt indtil barnet er halvandet, men det er ikke godt når barnet er 3 år. Og at forældre skal lære at forstå at børnene skal løsrive sig gradvist. Måske skal eksperten lære ikke at udtale sig på alle børns vegne på en gang? Eller måske lærer man ikke at børn er forskellige, når man uddanner sig til psykolog? Hvis man læser hvad eksempelvis mine læsere skriver i kommentarfelterne til mine blogindlæg, så vil man hurtigt opdage at børn er vidt forskellige. Der findes børn, for hvem samsovning aldrig nogensinde har fungeret, og så findes der børn der elsker samsovning selvom de er fyldt 6 år. Man vil også læse at det for størstedelen af dem der har samsovet, og der nu har store børn, de helt naturligt søgte ind til dem selv, da de var klar til det.Og så kvitterer Hella lige med stjernekommentaren:"Det handler ikke om at man lå sammen i igloen hele familien i gamle dage, det handler om at I 1. ikke orker at have sex eller 2. ikke kan finde ud af at putte jeres børn". Flot Hella, rigtig flot. Klokken er 22.57, mit barn sover, jeg puttede hende for flere timer siden (det tog 13 minutter i dag), jeg sidder og arbejder, skriver lidt, tjekker mails, og jeg havde sex for et par dage siden. Kunne vi udvide horisonten bare en lille my? Når jeg er færdig med dette blogindlæg, så putter jeg mig ned til hende, og så sover vi begge to hele natten, som vi har gjort siden hun blev født. Det handler ikke om at jeg ikke kan finde ud af at være mor (eller elsker), det handler bare om at jeg tror på noget andet end du gør. Tænk, jeg troede du var mere rummelig, men vi kan jo alle tage fejl.Hvorfor er det, at der er så meget frygt i kvinder (og især bedstemødre?) at vi er nødt til at shame de danske kvinder der vover at tænke lidt selv, og rent faktisk tager ansvar for deres egen fødsel?Fødsler er det mest naturlige i hele verden, men vi har fået gjort det til noget dramatisk og farligt. Jeg talte med en jordemoder da jeg var indlagt på grund af forhøjet blodtryk, og spurgte ind til hendes hverdag. Hun fortalte mig at man i dag tester gravide for 8 forskellige ting, men at alle gravide "fejler" en af de 8 ting man tester for, og at man i dag vælger at gribe ind, også selvom det for det meste er fuldstændig ufarligt. Denne jordemoder har rejst rundt i verden og har taget imod børn i hele verden, også i urskove, og hun fortalte at vi kvinder i vesten (og i særdeleshed systemet) har noget at lære i forhold til fødsler, i forhold til at have tillid til kvindekroppen og i forhold til at slippe kontrol.Skærmbillede 2015-12-06 kl. 23.20.03Det er helt sikkert at jeg vælger en privat fødeklinik næste gang jeg skal være mor, jeg er villig til at betale for roen, for nærværet, for alt det "plimmelim", som jeg tror så meget på, i forhold til kliniske fødestuer og slanger og ultrastressede personaler og jordemødre på fødestuerne (det faktum gider jeg ikke diskutere, du ser bare filmen her, værsgod og god fornøjelse).Jeg vil gerne minde dig om, at de kvinder du shamer, når du shamer disse mødre, de er lavet af det samme stof, som dem der stillede spørgsmål ved ligestilling i sin tid, og sørgede for at du, som kvinde, fik ret til at stemme. Jeg fristes til at spørge hvad fanden du bilder dig ind? Det kan godt være du ikke er enig, det kan godt være du mener noget andet, men disse kvinder holder fast i troen på naturlighed og "back to basics" når det kommer til fødsler og forældreskab, og en eller anden dag er jeg ret sikker på at vi vil takke dem, fordi de turde stå frem og fortælle om en anden vej, end den vej masserne følger. Jeg er personligt ikke et sekund i tvivl om hvilken vej jeg vil vælge for mig selv og for mine børn. Så jeg vælger også hjemmefødsel næste gang, og bliver du ubehageligt til mode ved tanken, så kan du jo glæde dig over at jeg kun vælger for mig selv, og at du gør det samme.Namasté. Plimmelim.Deppe+and+the+lost+sock+kommentarfelt+billede+anne+deppe