Hej. Velkommen til,

Frejamay November

| leverpostej exotic |

Solomomboss til 2 piger.
Livsglad, normkritisk, feminist og minimalist. Jeg hjemmeunderviser højt begavet barn på
morskolen.dk og podcaster på Helle for familien podcast.

Hope you have a nice stay!

Guide: succesfuld rejse alene med børn (på budget)

Guide: succesfuld rejse alene med børn (på budget)

Vi er netop hjemvendt efter en fantastisk tur med Oslobåden, pigerne og jeg. Emmalia på (i morgen) 7 år og Selinna på 4 år, og så mig på 39. Jeg kan ret godt lide at rejse med mine børn, og i al beskedenhed er vi gode til at rejse sammen. Men det har taget mig en del år at lære og finpudse, og blive bedre til, derfor vil jeg i dag dele mine personlige bedste hacks til hvordan du kan få en god ferie med dine børn, især hvis du er alene. Men forældre der er 2 eller flere må selvfølgelig også gerne bruge dem.

 

Forberedelse:

Ligesom med alt andet i livet, så ligger 50% af successen i en god forberedelse. Og her tænker jeg ikke kun på pakning, men mere på din forberedelse med dig selv.

 

Hvad er en god rejse egentlig for dig?

Hvad er vigtigt for dig på denne tur?

Hvad ved du allerede nu at du ikke vil/gider på denne tur?

Hvad vil du gerne nå at opleve for at du også føler at turen har været værdifuld og ferieagtig for dig?

Hvad er du villig til at give slip på, for at turen bliver en succes?

Hvad har du brug for, for at gøre turen til en god oplevelse for dig også?

Hvilke 3 ord er de vigtigste ord der skal beskrive jeres rejse når i kommer hjem og ser tilbage på turen?

Andre ting der er vigtige?

 

Det virker måske som lidt ligegyldige ting at overveje, men det er det virkelig ikke. Jo mere du er bevidst om hvad der gør turen god for dig, jo mere får du forventningsafstemt med dig selv, og jo større er chancen for at du også oplever at det er en ferie, selvom du er på 24/7.

 

Med udgangspunkt i vores Oslo-tur, vil jeg dele mine svar på ovenstående spørgsmål.

 

1-    En god rejse for mig er en rejse hvor jeg dagligt har pauser/åndehuller/oaser hvor jeg kan trække vejret. Jeg vil læse min. 1 side i en god bog hver dag. Og ja, det lyder måske af meget lidt, men det er realistisk, og alt over 1 side er bonus. En god rejse er en rejse hvor vi alle sammen har det sjovt, og hvor jeg ikke bare er serviceorgan for mine børn. JEG skal også have lov at nyde turen. Jeg VIL nyde turen, og det er mit ansvar, ikke mine børns.

2-    Det er vigtigt for mig at se færgen sejle i land og fra land i Oslo. Det er vigtigt for mig at komme i boblebadet ude på dækket. Det er vigtigt for mig at have havudsigt i kahytten, jeg er sejler, jeg kan ikke bo på en båd uden at kunne se havet. Det er vigtigt for mig at have tid til at nyde min aftensmad. Det er vigtigt for mig at sprede mine arme ud til siderne på øverste dæk, og mærke vinden i hele kroppen. Det er vigtigt for mig at komme i UFF vintage-butik i Oslo. Det er vigtigt for mig at kunne nyde drinks på turen.

3-    Jeg ved at jeg ikke gider bruge hele dagen i Oslo på at glo på legetøj i legetøjsbutikker. Jeg gider heller ikke høre på brok hele dagen.

4-    Jeg er villig til at give slip på sunde madvaner, sukkerpolitik, sengetider og min normale ”faste rammer” hat. Jeg er villig til at give slip på kontrollen og tage en større ja-hat på end jeg plejer.

5-    Jeg har brug for at det er okay at pigerne skændes og at jeg bliver bestemt når tingene skrider. Målet er ikke at vi i 3 døgn kigger forelskede på hinanden og fejrer vores nyfundne feriekærlighed til hinanden. Jeg har brug for at være realistisk, og rejsen bliver ikke en mindre succes af at vi bliver uvenner undervejs.

6-    SJOV, frihed og afslapning.

7-    At gå fra hverdag til ferie, også selvom det blot er en lille ferie, er altid forbundet med et skift. Mine piger, især den store, har svært ved skifte, også selvom det er gode skifte, så det er vigtigt at indregne tid til reaktion på skift, både når rejsen starter og rejsen slutter.

 

 

På selve turen

Jeg tog mig selv i at tænke ”ej jeg skulle da have taget et kort med over Oslo, og havde markeret alle de steder vi skulle nå at se i Oslo, og være på forkant og helt overskudsagtig”. Men så fik jeg heldigvis stoppet mig selv, for det er ikke den slags ferie vi er på. Oplevelsen er færgen og faciliteterne ombord, og ikke Oslo. Det eneste vi skulle i Oslo, var at jeg kom i UFF vintage, og at pigerne fandt et sted at købe en lille ting til sig selv. Vi endte i H&M og de fandt en kjole hver. Jeg har endda et Oslopass som giver gratis entre til alle museer og offentlig transport, men det må vi gemme til en anden god gang, for vi endte med bare at tulle rundt og råbe ”bøh” efter et par duer, og det var så de timer i Oslo.

 

Der er sikkert mange familier der skal opleve en masse mens de er der, men for pigerne og for mig var Oslo bare en lille pause fra båden (som er propfyldt med gode oplevelser). Jeg havde taget klapvogn med, fordi begge piger kan sidde i den, og jeg ved at de bliver trætte i benene. Så selvom den er 12% bøvlet at have med, så er den 70% en redningsvogn når vi går rundt i Oslos gader og kigger på fugle.

 

Pigerne var trætte, og jeg var egentlig også træt, så jeg prioriterede at få gået nogle skridt, og så komme tilbage til båden og feste videre med de andre børn og de to pirater. Vi behøvede ikke se noget om vikinger eller trolde, eller lære noget som helst nyt om Norge lige der.

 

Snacks

Aldrig gå ned på snacks! Jeg havde købt for 300 kroner snacks i Netto inden vi tog afsted. Både fordi jeg ved det kan være svært at få en ledig restaurant-reservation til at passe med kuglebad og boblebad og diskotek og tegnekonkurrence og skattejagt. Så for ikke at rende ind i et ”jeg er sulten”-mæssigt problem, så er snacks bare en voldsomt god idé. Jeg har ALTID rigeligt med snacks med på alle ture. Lige så meget for at holde mig selv kørende hvis det ikke lige passer med at komme på restaurant eller lign.

 

Mine snacks:

Juicebrikker

Pepsi Max

Riskiks

Stjernehapsere

Boller med vanilje fra Pågen

Bananer

Chips

Slik

Nødder

 

Og sikkert et par ting jeg havde glemt. Nåja og vådservietter. Altid vådservietter, også selvom de ikke ligefrem er de bedste for miljøet, men man kan ikke vinde hver gang. Til gengæld er min stofpose købt i en genbrugsbutik, så på den måde må det gå op et sted.

 

Kalibrering og feriesorger

Når vi rejser på længere ture, så er det vigtigt, i hvert fald i vores familie, at huske at det tager tid at omstille sig. Jeg plejer lige at give det 48 timer hvor det er lidt et helvede, før alting lander og har fundet sin plads. Og så kører det faktisk bare. Men vi skal alle omstille os, ligesom vi andre også skal når vi skal starte arbejde igen efter 3 (eller 6) ugers ferie. Det gælder ofte også den anden vej.

 

Nu var vi kun afsted i 3 dage, og der skete så meget undervejs at ingen rigtig nåede at være trælse. Til gengæld havde jeg lagt 2 dage ind efter turen til træthed, sure miner og ”kærestesorg”, for sådan kan det faktisk godt føles nogen gange når en ferie slutter. Som om en skøn tid med en fantastisk sommerflirt er forbi. Det må man gerne være i sorg over. Og græde over. Jeg ryger altid selv lidt i en depressiv tilstand på vej hjem fra ferier, men det er kun fordi det har været så helt enormt hyggeligt og dejligt at være afsted. Man kan evt. sætte sorgtid ind i sin kalender hvis man, som jeg, har en tendens til at glemme at man godt må være ked af det når turen er slut.

 

Emmalia på 7 år sagde at det overhovedet ikke havde været en god ferie og at jeg havde været sur og at hun slet ikke havde hygget sig da vi sad i toget på vejen hjem. Men i dag, to dage efter hjemkomst, synes hun igen at Osloturen har været fantastisk. Hun havde bare feriesorger, og det er helt okay.

 

Økonomi. Hvad koster en ferie med to små børn?

Denne tur havde jeg vundet i DFDS’ lykkehjulskonkurrence på deres FB-side. Det koster selvfølgelig tid at holde øje med konkurrencer, men det er det værd, især for mig, som er alenemor på SU til to små børn. Jeg tror faktisk jeg har vundet alle vores Minicruise-ture, og den ene fik jeg foræret, så jeg har altid kun betalt mad. Men ellers kan man komme afsted fra omkring 1000 kroner for en retur billet, og så kommer maden oveni. Du må gerne tage mad med i din taske, og snacks osv, så en måde at holde budgettet lavt på, er ved at smøre madder til første aftensmad, og så evt. spise pizza på turen hjem. Jeg vil klart anbefale at spise morgenmad på båden, både fordi det er smukt at nyde turen fra morgenmadsrestauranten, og så er det buffet hvor du kan spise dig rigtig godt mæt inden endnu en dag fyldt med oplevelser. Så alt er relativt. Find ud af hvad du gerne vil bruge penge på og hvad du ikke vil bruge penge på, og læg en plan ud fra det.

Igen vender vi tilbage til hvad der er vigtigt. Jeg går ikke på kompromis med havudsigt, og det er fordi jeg gerne vil have følelsen af nydelse når pigerne sover, og jeg ikke kan forlade værelset. Derfor sørger jeg for at have noget alkohol til en drink, lidt gode snacks, en god bog, eller en film, og så kan jeg nyde synet af havet på turen mens jeg lytter til mine to trætte børn trække vejret tungt. Den bedste form for zen. Sidste gang jeg sejlede havde jeg downloadet Titanic, som jeg lå og så på turen til Oslo da pigerne sov (mine veninder synes ikke jeg er helt rask), og jeg havde en enmands-fest. Jeg tog et varmt bad, havde ansigtsmaske med og lavede min egen lille oase. Så, den gode forberedelse kan altså gøre underværker.

Nu er der jo vanvittigt mange måder at rejse på, men jeg synes jeg kan komme virkelig langt når jeg kigger på lidt alternativer end klassisk charterferie (som ikke siger mig ret meget alligevel). Jeg bytter gerne hus med nogen, passer nogens have mod at vi så må låne huset osv, og det giver os bare en kæmpe frihed, fordi vi så har økonomi til en dag i sommerland eller hvad vi nu har lyst til. 

Denne sommer bliver fuld af en masse små ture, og en lidt længere tur ud og sejle i Sverige med mine forældre. Så ikke det vilde udlande dette år. Men det gør ikke noget, det vigtigste er at vi får slappet af en masse og mærker følelsen af sommerferie hver eneste dag.

 

Sommerferie på lavt budget.

Hvis jeg ikke havde råd til ferie nogen steder overhovedet (det ved jeg faktisk ikke om jeg har i år endnu, er ikke afklaret), så laver jeg sommerferie i vores gård. Og ellers har jeg denne her liste at plukke ud fra:

 

Sove i telt i haven (eller andre steder)

køre en masse til stranden

Besøge legepladser vi ikke når at besøge til hverdag

Plukke jordbær på en pluk-selv mark

Bade om aftenen med ungerne

Lave normale ting lidt om, så som at

·      Spise aftensmad på gulvet

·      Lave hjemmespa med hjemmelavet hårkur

·      Lave massageaften

·      Lege ”strømafbrydelse” og slukke al elektrisk lys og tænde en masse stearinys og læse en god bog

·      Lave teaterforestilling

·      Plante frøbomber rundt omkring i byen og holde øje med dem

·      Lave ”fredag på en tirsdag” og hente bland-selv slik og slæbe madrasserne ind i stuen

·      Se film i haven på madrasser/drømmeseng en sommeraften. Og falde i søvn derude

·      Sortere ud i ting og lave børneloppemarked

·      Tage på kanotur

·      Bytte oplevelser (jeg har en ladcykel, måske vil nogen låne den et par dage mens jeg låner et telt)

Husk hvad det er der er vigtigt

Det her er måske i virkeligheden det vigtigste hack. Hvis man kan kalde det hack. Husk på hvad der er vigtigt. Min datter går på privatskole. Der er sikkert nogen der har råd til langt dyrere sommerferier end jeg har. Men uanset hvilken ferie man er på, er man ikke garanteret at det er sjovt og hyggeligt, heller ikke selvom det er på budget. Heller ikke selvom man giver 50.000 for en tur til Maldiverne. Derfor er det vigtigt at gøre op med sig selv og sin familie hvad der skal til for at skabe en god ferie for lige netop jeres familie.

 

For mig og min familie er det vigtigt at:

-       Vi har det sjovt

-       Vi kommer ud i naturen

-       Vi oplever noget nyt

-       Vi skaber gode minder sammen

-       Vi husker at en god ferie er en ferie hvor alle får lov at bestemme

-       Vi husker at man stadig har en god ferie selvom man skændes, bliver uvenner eller bliver sure på hinanden. Den slags holder desværre aldrig ferie. Og det er okay.

-       Der er plads til at være spontan. En plan er godt, at afvige fra planen er nogen gange der hvor magien sker.

 

 

Nyd rejsen

 

Det var en masse ord, tips, ideer, erfaringer og gode spørgsmål. Jeg håber du er blevet inspireret, måske endda til at tage noget mere ud. Jeg har også dage hvor vi bare tager afsted uden noget som helst andet end et dankort og en mobiltelefon, så går det hele sgu nok.

 

Hav en fantastisk sommerferie!

P.S. Hvad er dit bedste hack til ferier med børn på budget?

Jeg er blevet skilt

Jeg er blevet skilt

Et (to faktisk) lille simpelt ”lifehack” til (meget) svære tider