Mød mit genbrugshjerte og få ideer til hvordan du kan gøre lidt mere for kloden, og samtidig spare penge med genbrug

IMG_7172.jpg

Siden jeg kan huske har jeg elsket genbrug. Jeg kommer fra en sejlerfamilie, og det betyder at jeg har været i rigtig mange havne. Og det betyder at jeg er kommet i rigtig mange genbrugsbutikker. Og i gamle dage (ja, så gammel er jeg) kunne man fylde en hel pose med tøj for 25 kroner i en genbrugsbutik. Og når man folder tøj rigtigt, så kan der være rigtig meget tøj i en pose... har jeg hørt!Da jeg var teenager gik jeg også rundt i genbrugsbutikker. Dengang var det absolut ikke moderne, men det var en af de få ting jeg heldigvis var ligeglad med, for jeg ELSKEDE at gå rundt og kigge på alt muligt sjovt tøj, og få ideer til hvordan man kunne sætte tøjet sammen. Det bedste var et finde et dyrt mærke til 15 kroner, så fik jeg virkelig følelsen af at have vundet i lotto. Jeg kunne bruge timer i genbrugsbutikkerne.I mellemtiden er det gået op for ret mange at genbrug er sejt. Modeblade, medier, nye brands, stilikoner og almindelige mennesker har fået øjnene op for hvor fedt det faktisk er at genbruge, så meget at der er gået markant mode i genbrug. Det er godt for verden, for her er et par ret triste facts:

 1. Modeindustrien er det andet største miljøsvin i verden, næst efter olieindustrien.
 2. 1 ud af 6 mennesker arbejder i den globale mode industri. Størstedelen af disse medarbejdere er kvinder, der tjener under 3 usd om dagen.
 3. Produktionen af 1 kilo tøj skaber 40 kg Co2. Det svarer til at køre 300 km i bil.
 4. Op til 20% af verdens industrielle vandforurening kommer fra tøjindustrien. 20%!
 5. Kun 45% af verdens tøj bliver hvert år sendt til genbrug. Vi forbrænder 24.000 ton tøj hvert år.
 6. 95% af det tøj vi smider ud kan genbruges.
Jeg så en dokumentar der virkelig fik mine øjne op for hvor stort et miljøproblem mode/tøjindustrien er for kloden og for befolkningen. Filmen hedder "The True Cost" og du kan se traileren lige herunder. Den handler om hvilken pris du i virkeligheden er med til at betale, hver eneste gang du køber en t-shirt til 49.95. Og den fik i hvert fald mig til at tænke over om det er en pris jeg fortsat er villig til at betale. Og svaret er NEJ, det vil jeg ikke være med til. Derfor har jeg ændret nogle vaner.https://www.youtube.com/watch?v=OaGp5_Sfbss Først og fremmest, her er nogle bæredygtige grunde til at elske genbrug:
 1. Det skader ikke hverken menneskeliv eller miljøet at købe genbrug. Tværtimod.
 2. Der er mange penge at spare ved at købe genbrug
 3. Du finder ofte ting du aldrig ville have fundet i en hvilket som helst H&M eller Vero Moda. Forleden fandt jeg de smukkeste silkekimonoer i Lidkøb Østerbro til 200 kroner stykket. De koster gerne 1800 hvis du skal have dem fra nye, og de fejlede intet!
 4. Du møder ofte søde gamle damer der står ved kassen
 5. Du finder ting som andre ikke har - hvilket jo også er ret moderne, ikke at ligne alle andre
 6. Du får virkelig god service. Der er overraskende god service i genbrugsbutikker. Personalet er ofte frivillige eller meget afhængige af at kunderne vil aflevere deres tøj i kommision i deres butik. Smil, nærvær, masser af hjælp og vigtigst af alt: personale der har TID! Der er bare ikke noget bedre. Der er som regel ikke særlig lang kø ved kassen, der er ingen irriterende højttalerudkald, ingen elektroniske dimser i ekspedienternes ører (hvor man er i tvivl om det er mig eller moderskibet de snakker til når de åbner munden) og bare god gammeldags venlighed - hvilket desværre ofte er en mangelvare ude i indkøbscentrene.
 7. Det er spændende og du får lidt den der barndomsfølelse af at gå på skattejagt
 8. Det er megafedt at have børn med. Sådan har jeg det stort set ikke i nogen andre butikker. Men her kan børnene som regel kigge på alle mulige sjove ting, og der er bare mere at snakke om når man ser en vandpibe, end når man ser 20 pakker af den samme McStuffins til 400 kroner stykket. God mulighed for at opdage verden og noget anderledes legetøj sammen med dine børn.
 9. Nåja, og så er det noget billigere at købe legetøj, så Ems får f.eks altid en lille ting med hjem fra genbrugsen, uden at det på nogen måde vælter mit budget.
 10. Du støtter et rigtig godt formål
 skaermbillede-2018-04-14-kl-09-52-08 Jeg har selv ændret vaner i forhold til mode. For jeg ELSKER tøj og fashion, men ikke for enhver pris, og slet ikke efter at jeg er blevet bevidst om at mode koster menneskeliv. Det vil jeg ikke være med til at støtte. Derfor gør jeg nu følgende:
 1. Jeg køber 70% af mit tøj brugt. Jeg køber på Tradono, Trendsales, Facebook Marketplace, DBA på nettet. Ude i virkeligheden ELSKER jeg Røde Kors butikkerne, især den i Hørsholm, Børneloppen, jeg har lige opdaget Lidkøb som ligger på Østerbro og i Høje Gladsaxe, og jeg kan bruge TIMER derinde. Ellers er jeg vild med vintage-butikker, men synes ofte varerne er sat alt for dyrt i forhold til at det er tidligere kollektioner, der måske er et hul eller en plet osv, så jeg finder som regel selv det jeg mangler på nettet eller i Lidkøb.
 2. Jeg sælger eller giver bort. Jeg har haft en tendens til at smide ting ud som ikke kunne sælges, men efter at have set dokumentaren, så er det slut. ALT skal videre. Enten til genbrug, til mødrehjælpen, til venner/veninder eller til videresalg, hvis det er noget der har været dyrt.
 3. Jeg køber bæredygtigt - så vidt muligt. Jeg skal på ingen måde være hellig. Så sent som i dag har jeg købt to hvide toppe i H&M til 30 kroner i alt (udsalg). Jeg bestræber mig på at købe udenom det der masseproducerede - fyldt med kemihalløj, men nogen gange er der bare noget økonomi eller noget andet der spiller ind og så finder jeg også noget i H&M. Jeg er begyndt at finde flere mærker der arbejder med genbrugsmaterialer, som f.eks fantastiske Underprotection, der laver undertøj og loungewear. Jeg ELSKER deres brand, de er godt på vej i den rigtige retning. Jeg drømmer stadig om tøj og ting, og deler ønskelister eller drømme-lister for både Emmalia og mig selv, for jeg har stadig et fashion-hjerte der banker. Jeg forsøger at forene alle værdier, interesser og kærlighed for kloden i mig, selvom det nogen gange konflikter.
 4. Jeg tager nogle mere bæredygtige beslutninger i forhold til hvem jeg samarbejder med på bloggen. Det er en balance der skal fintføles omkring, men der er klart samarbejder jeg har lavet for få år siden, som jeg ikke vil lave nu. Jeg vil rigtig gerne samarbejde med brands der tænker i miljø, bæredygtighed og genbrug.
 5. Jeg følger i højere grad bloggere, som eksempelvis Neohippie, som er forgangskvinder for bæredygtig livsstil, zero waste osv.
 Måske er det ikke meget, men det er i hvert fald mere end jeg har gjort tidligere, og det er en start. Og alle skal starte et sted, ellers kommer vi aldrig i gang. Flyverdragt købt brugt på Reshopper Og så er der næste generation:Det er mit job som mor at lære mine børn om kloden, om bæredygtighed, om naturen og genbrug. Hvordan skal jeg gøre det hvis jeg ikke selv praktiserer det jeg prædiker? Det er ikke den reneste, mest sprudlende jord vi efterlader til vores børn, så hvis vores børn lærer både at tage del i oprydningsarbejdet og i gode forbrugsvaner for fremtiden, så er vi godt i hvert fald godt på vej i den rigtige retning igen.Hvad gør du derhjemme for at leve mere bæredygtigt og passe godt på vores jord? Tips og idéer modtages med kyshånd.