Hej. Velkommen til,

Frejamay November

| leverpostej exotic |

Solomomboss til 2 piger.
Livsglad, normkritisk, feminist og minimalist. Jeg hjemmeunderviser højt begavet barn på
morskolen.dk og podcaster på Helle for familien podcast.

Hope you have a nice stay!

Alt om min vægttabsrejse inklusiv et par hacks

E92C1A16-14D0-4EDB-84ED-82FF68D12051.jpeg

91,5 sagde vægten. Jeg var virkelig chokeret. Det er alligevel tæt på 100 kilo, som jeg kun har vejet da jeg var gravid begge gange med mine børn. Jeg er egentlig ikke ked af min krop, men jeg er ked af at jeg ingen kondition har, at mit tøj ikke sidder pænt mere, at jeg ikke har energi til at lege vildt med pigerne og at mit humør bliver ret påvirket af sukker. Og så mistede jeg en bekendt til Corona. En som ikke var syg. Og min vægt, kombineret med det dødsfald, kombineret med et stærkt ønske om at være så sund og rask som overhovedet muligt, kombineret med at mine fødder har gjort helvedes ondt de seneste måneder, det gjorde at jeg besluttede mig for at NU skal det være. Det er 4 uger siden jeg startede og jeg har allerede smidt over 5 kilo. Her er alt om min vægttabsrejse, som kun lige er begyndt.

Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg

Lad os starte med starten på vægttabsrejsen

Startkilo: 91,5 kilo

Ønskevægt: 65 kilo

Ønsket nedgang i vægt: 26,5

Antal kilo smidt allerede: 5,1 (på 4 uger


Hvad er min motivation for denne rejse?

Mit ønske er at jeg skal leve længe, at jeg skal være en stærk og sund mor, et godt forbillede for mine piger og jeg skal kunne mærke kraften i min krop. For 4 måneder siden startede jeg til psykolog, og er begyndt at grave et spadestik dybere i forhold til de overgreb og voldtægter jeg har været igennem. Jeg begynder langsomt at mærke min krop igen, efter i alt for mange år at have dulmet smerte med mad, og i særdeleshed sukker. Min krop fungerer desværre bare således, at den får deciderede tømmermænd af at spise sukker. Jeg får hovedpine, får kvalme, får følelsen af stive led, nakkespændinger og sikkert andre ting jeg ikke kan huske lige nu. Min krop har simpelthen ikke godt af det. Og det sidste år, måske to, har jeg spist slik hver eneste dag. Hver dag.

Jeg har haft masser af grunde til at spise slik. Så havde det været en hård dag, eller også fortjente jeg at spise slik fordi et eller andet. Eller også kunne jeg ikke overskue lige at lave frokost, og så røg der i stedet 3 cookies fra Lagkagehuset ned i løbet af 5 minutter. Nøj jeg har spist mange af de cookies. Og lige pludselig kunne jeg altså ikke passe mit tøj mere. Så jeg blev sådan en der mest gik rundt i “active-wear”. Her er i øvrigt en ret skæg video om netop “active wear”:

Så hvad er planen?

Nu startede jeg min vægttabsrejse for 4 uger siden. Det vil sige midt april 2020 med en startvægt på 91,5kg. Her er mine regler for mig selv:

Ingen alkohol

Ingen slik (traditionelt, bland selv, chips mv, vi ved jo godt hvad der hører under denne kategori)

Ingen kage

Ingen flydende kalorier (saft, juice, cola, sodavand)

Så vidt muligt en stor skål råkost hver aften

Alle de grøntsager jeg overhovedet orker

Frugt ad libitum (jeg elsker vandmelon, jordbær, holder lidt igen med bananer)

Det må aldrig føles som en kur, det her er noget jeg har tænkt mig at fortsætte med i al evighed

Jeg må ikke gå og være sulten

Det skal være lækkert mad og ikke bare knækbrød med mager ost

Vejedag 1 gang ugentligt/søndag (og ikke mere, det må ikke være en rejse der kommer til at handle om et tal på en vægt)


Men hvad så med “slut med forbudt”?

Altså, for mig handler det ikke om at forbyde mig selv noget som helst. Jeg føler ikke der er noget der er forbudt, og jeg kan til hver en tid gå ned og overfalde en bland-selv slik butik, jeg bor cirka 100 meter fra de første 4 af slagsen. Så får jeg bare ikke det jeg gerne vil have. 4 ugers vægttab er gået og det er helt vildt hvad jeg allerede har fået ud af det, det kommer jeg til om lidt. De ting jeg allerede har “vundet” ved at beslutte mig for at tage på denne vægttabsrejse, de er det hele værd. Så det hele handler om aktive selvkærlige valg, ikke forbudt.

IMG_5428.jpeg


Hvad har rejsen givet dig allerede?

Udover at jeg allerede har tabt 5,1 kilo på 4 uger, så har jeg mere ro i kroppen og mentalt. Jeg blev sygemeldt med stress tilbage i januar, og er det i princippet stadig selvom jeg ikke rigtig kan være sygemeldt fra noget som helst. Jeg var fuldstændig sikker på at man IKKE KAN tabe sig hvis kroppen er stresset (ikke den gode slags “stress”) OG hvis man ikke får nok søvn. Jeg kan sætte kryds ved begge dele. Jeg sover på 3 år for lidt. Men det kan man altså godt. Tabe sig selvom man er stresset og sover for lidt. Man kan endda tabe sig mere end et kilo om ugen og stadig være mæt og blive mere og mere glad og rolig i kroppen.

Jeg får LANGT mere spændende mad at spise. Min sukkertrang er der stadig, men så laver jeg nicecream (med stor inspiration fra Green Goddess, find dem her + en gratis e-bog). I øjeblikket blender jeg bare et par frosne bananer med lidt kakaopulver og pebermynteolie, og vupti, verdens lækreste is til snack om aftenen. Det tæller stadig noget på kalorieskalen, men fordi jeg har spist så meget grønt i løbet af dagen, så holder jeg mig stadig under de 1700 kcal jeg har til rådighed hver dag.


Tæller du kalorier?

Ja det gør jeg. Jeg bruger gratis-versionen af Lifesum-appen (den her). Det var egentlig ikke meningen jeg ville kaste mig ud i det, men efter 2 uger på vægttabsrejse, kunne jeg mærke jeg havde brug for at dykke mere ned i hvad jeg egentlig indtager, hvor store mængder, og hvad de “koster” på kaloriekontoen. Det har vist sig at være en enormt lærerig proces for mig at taste min mad ind (det tager virkelig ikke ret lang tid, jeg er alenemor til to og husker at taste ALT hvad jeg spiser og drikker). Pludselig kan jeg godt forstå hvorfor jeg har taget så meget på, og pludselig kan jeg se en masse muligheder for at variere min kost endnu mere, da appen giver mig inspiration, og jeg kan gøre plads til eksempelvis at spise et stykke kage, som jeg gjorde i går til min datters 2 års fødselsdag. Uden dårlig samvittighed.

Og det er jo faktisk ret vigtigt, det der med at spise uden dårlig samvittighed. Nøj det har jeg gjort meget. Spist for at dulme, spist for at trøste mig selv, spist sukker i stedet for at have omsorg for mig selv. Nu taster jeg eksempelvis min nicecream ind først, og spiser den bagefter fuld af nydelse på alle planer. Det er så fedt!

Så ja, jeg tæller kalorier.

Og her kommer mit lille hack så. Jeg taster ikke motion ind i appen. Jeg er enten på ladcykel (uden el Danmarks mest bakkede område, synes jeg), eller går ture hver dag. Forleden dag cyklede jeg rundt i området med Selinna fra 9-13. Jeg var helt smadret og vi holdt også en del pauser, men jeg tastede det ikke ind i appen, eller også tastede jeg kun 30 minutter ud af de mange timer, for altid at have lidt buffer at tage af. Jeg tror det er en af grundende til at jeg lige nu taber ret meget hver uge. Dog stadig uden på nogen måde at sulte eller lide afsavn. Det gør jeg ikke. Jeg æder simpelthen så mange jordbær at der slet ikke er tid til at savne noget sødt (som kroppen alligevel ikke har brug for).


IMG_5787.jpeg

Udover alt det nævnte, så har jeg verdens bedste Wingwoman i form af min veninde Maja, hende skal du tjekke ud her. Maja har den vildeste vægttabshistorie, og den vildeste historie i det hele taget. Jeg hapser hende snart til et interview her på bloggen. Hun har tabt over 60 kilo og lever af at vejlede og coache andre igennem super bæredygtige vægttab. Og hun har altså selv gået hele vejen og kender hver eneste lille krog af det store vægttaber-univers. Hver eneste gang jeg har den mindste tvivl eller spørgsmål, så spørger jeg Maja, og så har hun logiske, videnskabelige og erfaringsmæssige svar som passer lige præcis til mig og min rejse. Hun er så værdifuld og fantastisk en støtte for mig i alt det her.

Udover det har jeg lavet en lukket fb-gruppe med en facebook-veninde, hvor vi er 14 kvinder på samme rejse. Det er ikke så vigtigt hvordan vi hver især kommer i mål, hvilken “metode” vi følger, men blot at vi har hinandens ryg, at vi hepper på hinanden og hjælper hinanden de dage det er skidesvært eller vægten ikke flytter sig, sådan som min ikke gjorde det i uge 2. Der er ikke plads til flere i gruppen, da vi er enige om at holde den lille og privat, men jeg vil klart opfordre til at skabe et lille online fællesskab hvor i støtter hinanden, det er så fedt at følges med andre på denne rejse.

Et par små tips:

  • hav nødder i tasken hvis du ikke lige har madpakke med. Jeg plejer at pakke en pose gulerødder, et æble eller en banan og så nødder.

  • tæl kalorier i starten, det giver virkelig et godt billede af hvor du nemt kan “spare” en masse kalorier og erstatte med grøntsager

  • Lav minus-kalorie-suppen og hav liggende i fryseren (opskrift følger). Den kan du spise lige så tosset du vil uden at den påvirker kalorieregnskabet. Da jeg havde spist både kage og boller til fødselsdagen i går spiste jeg en ordentlig portion af suppen, og spiste ganske få nødder, og så gik jeg i seng propmæt. Den er god til lige at slukke sult og tørst, eller som mellemmåltid, uden at det koster noget på kalorieregnskabet. Det er mest til de dage du ved bliver lidt dyre (boller og kage eventuelt), så kan du spise suppen til et af måltiderne, og dermed gør det ikke så meget der lige den dag ryger noget kalorietungt ned.

  • Rådfør dig med folk der ser dig. Det her er IKKE et angreb på din krop. Du skal ikke gå rundt og være sulten. Du skal ikke leve af broccoli, som du (også) hader. Det er en vej til et bedre indre økosystem, selvkærlig næring, og skrue ned på sukker (som ikke er særlig godt for hjernen af flere årsager, læs her), en sund og stærk krop med et godt immunforsvar og lysten til at løbe rundt med ungerne og lade manden (eller nogle andre) tage opvasken, fordi du lige fører 14-1 i dåseskjul.

  • Følg nogle profiler på instagram dr r på samme selvkærlige rejse som dig. Det nytter ikke noget at følge en fitnessmodel der lever af bønner, og som skal smide 800 gram og har råd til en daglig personlig træning, når du skal igang med at smide de første 100 gram ud af 25 kilo (som mig), og din største bekymring er hvordan du skal overleve fredagen uden fredagsslik (ligesom mig). Med mindre det ægte inspirerer dig, kalder på dig og hvor du føler dig spejlet og hjemme. Jeg skal nok lave et indlæg med hvilke gode profiler jeg selv følger (med stor glæde), og jeg hører gerne fra dig hvis du følger nogen der er selvkærlige og laver bæredygtigtvægttab, og ikke vandfastekure osv som de fleste almindelige mennesker skal holde sig fra.


Det var basically det, tror jeg. Ellers fyr løs med spørgsmål, så svarer jeg så godt jeg kan på dem :) Jeg er så glad og stolt over denne rejse, jeg synes ikke det er svært (endnu), jeg føler jeg mærker fremskridt hver dag. Jeg får lækker mad at spise og jeg spiser masser af nicecream og jordbær. I love it!

GO ME!


Corona Breaking om en fugl

Nej, alle børn er ikke viljestærke, er dit?