(Inkl. rabatkode) 5 gode måder skrue op for læsetiden og ned for skærmtiden med dine børn

public.jpeg
Skærmbillede 2019-09-01 kl. 21.07.35.png

I en tid hvor der er stor fokus på skærmtid og masser af gok i nøden til forældre (hver dag er en “gok en mor eller far i hovedet” -dag på nettet), tænkte jeg at jeg ville komme med kærlighed og muligheder til os forældre i stedet. Og hvem er bedre til at sprede kærlighed og muligheder end selveste Gurli gris? Så i samarbejde med forlaget Alvilda og Gurli Gris kommer jeg her med vores egne bedste bud på mindre skærmtid, og mere tid med Gurli og alle hendes venner. Jeg deler udelukkende hvad vi gør for at bruge mere tid på bøger og mindre på skærmen, håber du kan finde inspiration i indlægget.

(Serviceinfo: Hvis du bare er her for rabatkoden, så er den nederst i indlægget)

public.jpeg

Jeg elsker at læse med mine børn, og ideelt set læser vi hver dag. I hvert fald hvis mit glansbillede af vores familieliv var virkeligheden. Men virkeligheden er en anden. Jeg gad eksempelvis rigtig godt læse godnathistorier hver aften, men med en på knap 1,5 år og en på 4 år, så bruger jeg al mit krudt på putning, og sang og læsning må vente til Selinna bliver en lille smule større og pigerne ikke gejler hinanden op (som de gør nu), hvis jeg ikke holder fuld fokus på at nu skal de sove. Derfor læser vi på andre tidspunkter og derfor har jeg skrevet denne guide, som både er til dig og mig selv.

public.jpeg
  • Bryd vanerne. Jeg har kigget på hvornår skærmtid fylder meget hos os, og er nået frem til at det er morgentimer (mor får lige 20 minutter mere i sengen) og om aftenen (mor får lige lavet mad mens fjernsynet underholder). Jeg havde en Ipad til pigerne men solgte den igen fordi jeg ikke ville have at mine små børn sad alene med hovedet ned i en skærm. Defor købte jeg i stedet et brugt tv så vi kan se fjernsyn sammen. Men det handler om at turde bryde vanerne, derfor bilder jeg nogen gange pigerne ind at tv-et ikke virker, og så må de selv finde nogle løsninger. Og det er de ret gode til, men det kræver at jeg giver dem chancen. Jeg skal som mor turde se indad og kigge på hvor jeg kan tackle mig selv i mine og vores skærmvaner, og det er jeg efterhånden blevet ret god til.

  • Vælg gode bøger. Okay, lad mig lige starte med at komme med en feministisk forældre alarm. Jeg gør en ret stor indsats for at mine piger ikke skal læse “og så fik hun sin prins så der var en der kunne tage sig af den hjælpeløse stakkels passive prinsesse resten af sine dage” bøger. Så som Askepot og tornerose og snehvide og alle de andre bøger. Jeg ønsker kun at give mine børn bøger som har stærke og sjove kvindelige hovedroller, som pigerne kan spejle sig i eller som åbner deres verden op i forhold til kreativitet, mod og muligheder i livet. Derfor ELSKER vi Gurli Gris (*reklamelink) herhjemme. Hun er sjov, hendes verden er sjov, bøgerne er sjove at læse og er til tider lidt politisk ukorrekte, og det må de aldrig stoppe med at være. Både Selinna og Emmalia er fuldstændig forelskede i den skønne lille gris. Og det er jeg ærlig talt også. Jeg gider ikke læse mere om Askepot, men jeg gider rigtig gerne læse Gurli Gris.

public.jpeg
  • Sæt bøger ind i den daglige rutine. Jeg vågnede i går og så at Emmalia havde dekoreret vores vindueskarme i soveværelset med bøger. Min første tanke var at (suk) det blev mig der skulle rydde bøgerne op igen. Men så tænkte jeg at det egentlig var en ret god ide at have flere bøger stående omkring sengen, for det er i sengen vi læser mest, og måske kunne vi skifte de første ti minutter af morgenskærmtiden ud med en bog (bryd vanen), og hygge lidt i sengen. Det kræver bare at vi hør det nemt at vælge bogen og hygge os med lidt læsning.

  • Lad børnene læse for hinanden. Selinna er ret forelsket i Emmalia (det meste af tid indsæt smiley med sved på panden), og Emmalia kan godt lide storesøsterrollen, derfor har vi faktisk succes med at det er Emmalia der læser bøger for Selinna. Emmalia har en god hukommelse og kan alle bøgerne udenad, og så ligger vi og snakker om hvad der sker i bogen og hvem der kan pege på anden i Gurli Gris’ baghave og hvor Gustav Gris’ dinosaurus er henne og hvem der kan finde den først. Der er så mange måder at læse bøger på, og vi øver os i at gøre det sjovt og spændende, og snakker om alt det vi ser i de universer vi læser i.

public.jpeg

  • Tag bøger med på farten. Jeg har næsten altid en bog i tasken. Nu har vi jo solgt vores bil og kører ladcykel og bus og tog i stedet, og det er vildt hyggeligt og sidde og læse bøger når vi skal på lidt længere ture i toget. Så er der heller ingen der skændes over hvis tur det er til at vælge sang på youtube, for der er kun en bog og den kan vi læse sammen nu eller vi kan lade være. Har du vil kan det også være en mulighed at have et par bøger stående på bagsædet så ungerne har bøger at gribe ud efter. Jeg har gjort det flere gange med Emmalia da jeg havde bil, og jeg blev noget overrasket over hvor lidt hun brokkede sig over at Ipad’en var skiftet ud med en bog. Nogen gange er det kun i min hjerne at det er et problem at bryde vanen. Ikke i børnenes.

Måske har du totalt styr på det med læsning for dine børn, for der er ingen tvivl om at det er vigtigt at lære børn gode historier fra en tidlig alder, men hvis du, som jeg, kan være lidt udfordret, så håber jeg du har fået lidt inspiration i dette indlæg. Et lille bonustip er at have en bog stående ude på toilettet. Nogen læser shampo-flasker, andre læser Gurli Gris når de laver bommelom. Og så er der bare de børn der leverer et utrolig detaljeret kommentarspor af hvad de laver derude når de bommelommer (har jeg hørt, host host).

Gurli gris julekalenderen  er et stort hit herhjemme, selvom det er lidt tidligt.

Gurli gris julekalenderen er et stort hit herhjemme, selvom det er lidt tidligt.

Vi har fået en bogpakke med skønne Gurli Gris bøger, den ene afgik desværre ved døden fordi Selinna (ubemærket) havde lagt en af de nye bøger ind i min nye vaskemaskine og fik en tur på 40 grader sammen med alle mine (dyre) håndklæder. Det sker ikke igen! Til gengæld har vi været så heldige at få den helt nye julekalender fra Gurli Gris med 24 små søde bøger i som vi måtte teste og hygge med i forbindelse med dette blogsamarbejde. Jeg har skjult den for Emmalia, for hun får den først til december, men Selinna og jeg har hygget med dem, og det er en sød lille pakkekalender til en virkelig god pris, synes jeg. Jeg glæder mig til at give den til Emmalia når december banker på døren.

Rabatkode til dig

I forbindelse med dette skønne samarbejde med forlaget Alvilda og fokus på læseglæde hos børn, så har jeg en tidlig julegave til dig (butikkerne er allerede begyndt at pynte op, så jeg er late-mover når det kommer til tidlige julegaver). Du får nemlig 20% rabat på den splinternye julekalender fra Gurli Gris hos saxo.com - lige her (reklamelink).

Rabatkode til Gurli Gris Julekalender (Obs! kan forudbestilles allerede nu, forv. levering d. 4/10, rabatkoden gælder ikke leveringsomkostninger og gælder ikke premium-abonnement):

MOMSTERGURLI

Hvad med dig?

Hvad er dine tips til at minimere skærmtiden og skrue op for læsehygge med dine børn? Alle tips modtages med kyshånd, og jeg har brug for at blive bedre også, så det kunne være så awesome hvis du delte hvad i gør hos jer for at skabe succes og glæde med læsningen?

Jeg glæder mig til at læse dine ideer og erfaringer.

Vil du læse mere om bogpakkerne, om fokus på læseglæde og en dybere test af begge dele, så følg med på momstertest.dk hvor mindst 3 andre mødre fortæller om deres oplevelser med bøgerne og bogpakkerne hjemme hos dem. Og ellers kan du med fordel følge med på instagram på følgende hashtags, hvor du også meget gerne må dele dine egne billeder og erfaringer: #forlagetalvilda #børnebøger #huskbogen