Gæsteblog: Låst inde i forældreskabet - her er nøglen ud af familierådgiver Smilla Lynggaard

public.jpeg

Det her brevkassesvar er i virkeligheden til mig. Jeg sad fast på instagram i går i en story som handlede om en mor, som aldrig kunne drømme om at hæve stemmen overfor sit barn. Eller tage fat i armen eller råbe. Og så sad jeg der. For i virkeligheden har jeg jo heller ikke lyst til at være den mor der nogen gange taber fatningen (for så at samle den op igen og sige undskyld hvis jeg har råbt for meget eller været urimelig) og råber og er dum. Men det er jeg. Hende er jeg. Også oftere end jeg synes er sjovt. Hvis det nu var en gang om året, så var det noget andet, men det er det ikke. Så derfor sad jeg i går og googlede “hvordan bliver man en sød og kærlig mor”, men det eneste jeg fandt var svaret på hvordan man bliver en sød og kærlig kæreste, og det kunne ærlig talt ikke rage mig mindre. Lol. Så tak til Smilla fordi hun tog sig tid til at skrive denne blog, sådan så jeg kan dele den med dig og ALLE dem der også mister tålmodigeheden eller fatningen i ny og næ.

Af familierådgiver Smilla Lynggard

Kærlig og venlig mor- hvem ønsker ikke at være det?

Jeg tror, at de fleste mødre og fædre ønsker at være kærlige og venlige forældre… Og der er dage, hvor det egentlig bare kører og føles så super ligetil. Og på de dage kan det være svært at forstå, hvordan det kan køre så let, og det kan samtidig være svært at forstå at vi i sidste uge var sure og irriterede på vores børn… Men så pludselig…..

 

BUM, så rammer vi muren. Og pludselig er vores børn ikke til at holde ud. Vores lunte er kort. Venligheden i stemmen er væk. Tvivlen på, om vi elsker vores børn kan snige sig ind. Vi taler grimt, siger ting vi ved ikke giver mening… Og ja, jeg kunne godt blive ved, men stopper her … Og hvad stiller vi så op, når vi er der?

 

Vi har to muligheder:

• Vi kan blive vrede og frustrerede over vores manglende tålmodighed, rummelighed og kærlighed. Vi kan bruge timerne, når endelig børnene sover på at sidde at tænke, at vi er crap forældre. Vi kan ryge i et hul, hvor vi egentligt bare kan have lyst til at forsvinde væk,  så nogen andre kan tage sig af vores børn.. 

• Eller vi kan få noget fokus på, hvor det er vi i svinget har glemt os selv.

Når vi eller er vrede på vores børn handler det meget sjældent om dem. Det handler om os. Det handler om vi har glemt at prioritere os. At vi har glemt at sætte tid af til vores passion. Vi har glemt at skabe små oaser til os selv…. 

Og til tider kan livet byde så meget forskellig fra de mennesker vi har omkring os, eller det arbejde, eller en flytning, eller en fyring… Og så handler det om at vi tager venligt hånd om os selv… Og når tiden ikke er til det, der lader os op, så skal vi bruge tid på at drømme om alt det vigerne vil, og måske lave en liste med det du gerne vil lave, både personlig og fagligt, når tiden er der til det igen.. Sådan så du mærker at du ikke mister dig selv i forældreskabet.. Ja, man kunne sige, føler dig lukket inde i forældre-skabet..

På den måde kan vi i ”nedturstider” skabe noget god energi og løfte os, bare ved tanken om, hvad der ligger og venter.. 

Og hvis vi har et barn vi bliver specielt vred på, så kan vi sætte os ned og kigge på barnet og være nysgerrig på hvad kan vi lære af hende/ham… nogle af de ting, vi fx kan lære kunne være: leve i nuet, ikke gøre noget man ikke har lyst til, mærke tydelig egne behov, sige til og fra

 Som ofte, når vi er vrede på et barn, så handler det om at vi får kigget på, hvad de er skarpe på… og på den måde får vi nogle ideer til, hvilke knapper vi selv skal skrue på og hvilke behov vi alt for længe har fået lukket ned for hos os selv..

public.jpeg


Så det handler om at vide at i nedtursperioderne skal vi være venlige og passe ekstra godt på os selv og være tilgivende og rummelige ift, hvad vi gør.. Og så pludselig er den periode ovre og vi er videre.. og sådan går livets gang i familien…

 

Løft dig i optur, vær venlig og kærlig mod dig selv i nedturstider… <3

Du kan købe Smillas bøger ved at klikke direkte på bogen/bøgerne på billedet herover.

P.S. Hvis du nu sidder og tænker om du ikke skal søge viden og info på google, når du har dine nedtursperioder. Så vil jeg bare sige, pas på med det.. der er en stor risiko for at du kommer til at føle dig som en stor fiasko, så nu er du advaret…


Du kan med fordel følge Smilla her hvis du gerne vil have kærligt guidence til et forældreskab hvor der også er plads til dig.