Men der findes bare ikke drengefarver og pigefarver ... her er konkrete råd til hvordan du snakker med dine børn om farverne

Skal alle drenge og piger nu være ens? Det bliver jeg tit spurgt om når jeg tager kønspolitik eller ligestilling op. Eller snakker om børn og budskaber på tøj (budskaber på pigers tøj er næsten altid passive og budskaberne på drengenes tøj er næsten altid aktive og helte-agtige). I dag kom spørgsmålet op igen, da jeg spurgte på facebook hvordan man forklarer børn at farver altså ikke er kønnede. "Jamen der ER altså forskel på drenge og piger, skal de nu også være ens?" Øhm ja det er der, men der er faktisk langt mindre forskel end de fleste af os går rundt og tror. Faktisk har vi langt mere tilfælles end der er forskelle på os. Vi er bare blevet gjort enormt forskellige fra samfundet og i særdeleshed mediernes side. Men det bliver en anden blog en anden dag.Det er allerede startet ovre i min ældste datters børnehave. Det med drenge og piger. Køn. Forleden dag sang Emmalia "du kan ikke fange mig for du er en pige!" og jeg spurgte nysgerrigt ind til om drenge løber hurtigere end piger, eller om piger også kan løbe hurtigere end drenge. Og så snakkede vi lidt om det og jeg fortalte at dengang jeg gik i folkeskolen, kunne jeg faktisk løbe fra skolens hurtigste dreng. Jeg fortalte hende ikke at det ikke var noget nogen snakkede om, for piger KAN jo simpelthen ikke løbe hurtigere end drenge på grund af fysikken (bullshit). Men det kunne jeg altså.Derfor spurgte jeg på facebook efter gode måder at snakke med børn om det med farver på, og at farver ikke tilhører køn. Der kom nogle rigtig gode svar, og her er et par af mine favoritter (mine facebook venner er sejere end dine, med mindre du er min facebook-ven, så ER du sej!)"Altså vi har haft den i form af. Du er en dreng, du tager en blå bluse på, du er stadig en dreng. Du tager den blå bluse af og en lyserød bluse på...er du stadig en dreng? Ja..ok, så en farve har intet at gøre med, hvad køn du er. Vi har brugt den samme ifht. om man er sejere, federe, mere cool, etc hvis man har det rigtige mærketøj.. Du er en god ven/godt menneske..du har en dyr bluse på..du er stadig en god ven/godt menneske. Du tager den dyre bluse af og en billig bluse på...er du blevet en dårlige ven/menneske af den grund? Du er en røv..du har en dyr bluse på...du er stadig en røv, bare med en dyr bluse på... Du er en røv..du tager den billige bluse på istedet...du er stadig en røv..ERGO tøj har intet at gøre med, hvor fed du er!. Den er dyb..men den virker:"“Vi blev alle født nøgne uden tøj på - derfor er det ikke bestemt på forhånd hvilken farve tøj vi skal gå i”"Ingen ejer farver. Alle må gerne kunne lide alle farver - og at der ikke er noget, der hedder drenge - og pigefarver.""Jeg har med mine børn gjort det ret simpelt og sagt.. "nogle piger kan godt li pink og andre piger kan godt li blå.. ligesom nogle drenge er vilde med pink og andre sort.. vi skal alle finde ud af hvilke farver vi elsker mest.. farver har ikke køn"..jeg tror at så længe vi selv som forældre er frie ift farver og stiller undrende spørgsmål ift når vores børn fx siger, rød er pigefarve.. så kan vi spørge: "hvem har besluttet det? " Og hvis de siger børneren, så kan vi sige til fx Emmalia.. "nå men det er sådan børneren har det, jeg tror på at alle frit må vælge hvilke farver de bedst kan li, hvad tænker du?""Herhjemme spørger vi om det er en ting/legetøj/farve/bog man skal bruge sin tissemand eller tissekone til. For så er det en ‘drengeting’ eller ‘pigeting’ - hvis det ikke har noget med kønsorganer at gøre er det bare en ting/bog/farve/legetøj""Tal om maskulin og feminin generelt og forklar at de to begreber intet har med køn at gøre""Man kan se på billeder af børn og farver fra andre dele af verden.....lyserød og lyseblå er ikke generelt over alt, men jeg er nok så gammel og pragmatisk at jeg tager tingene, når og hvis de kommer op....og så tænker jeg at lige præcis farver også er meget smag og behag - ikke så meget om man er dreng eller pige eller....."Tak til mine seje venner på facebook for at dele ud af gode tips!Når jeg snakker om køn, farver, ligestilling, så handler det (for mig) ikke om at alle skal være ens. Tvært i mod. Det handler om at vi skal pille både piger og drenge ud af de voldsomt begrænsende stereotype kønskasser vi har presset dem ned i, sådan så alle børn har LIGE MULIGHEDER. Ikke at de bliver ens, men at de har LIGE muligheder i livet. Og det er altså ikke tilfældet i dag.Hvis du er nysgerrig på dette emne og elsker fakta, så vil jeg på det kraftigste anbefale dig at se The Mask you live in og Miss Representation. De ligger begge to på Netflix i øjeblikket. Her fortæller fremtrædende forskere indenfor køn om konsekvenserne af at drenge lærer at "rigtige mænd græder ikke" og "boys will be boys" og hvad konsekvenserne er for kvinder at vi som samfund stadig lærer piger at de er objekter og systematisk forskelsbehandler mænd og kvinder. Der er lavet så mange studier indenfor det her felt. Jeg er i gang med at samle mange af dem, for det er skræmmende at vi i 2019 stadig ikke er længere.Så ja, jeg går op i at Emmalia og Selinna får de bedste muligheder i livet. Jeg går op i at "slaye" hver gang vi møder omgivelsernes forsøg på at putte mine piger (og deres venner m/k) ned i de begrænsende kasser. Jeg øver mig hver dag i at spotte det selv, for vi er også som voksne indhyllede i det her net af begrænsende stereptyp kommunikation. Tro mig, det er OVERALT! Jeg har nogle helt konkrete eksempler her.Hvis du er nysgerrig på dette emne kan jeg varmt anbefale facebook gruppen "Feministiske forældre", hvor disse emner debatteres. Her er et godt sted at blive klogere og bedre til at håndtere begrænsende kønsbullshit."Jamen Frejamay, mine drenge kan bare tilfældigvis bedst lide alt med traktor og mine piger kan tilfældigvis bare bedst lide bløde bamser"... mmm... klart. Prøv at se den her video. Ja eller den her om hvordan reklamer for legetøj er med til at skabe børns identitet. Trust me, det er ikke tilfældigt dine drenge kan lide traktor.Køn har ikke en farve. Og med mindre man bruger tissekonen eller tissemanden til at styre legetøjet, så har legetøj heller ikke et køn. Og det må vi gerne udfordre os selv og vores børn på.