Tiimo: En børnevenlig personlig assistent til børn (og voksne) med ekstra behov for struktur og overskud i hverdagen

Prøv at forestille dig hvordan det må være at leve et liv hvor spørgsmålet om det er shortsvejr eller ej, det kan vælte din dag fuldstændig. Det kan være rigtig svært for sådan en som dig og mig at forstå hvorfor man ikke bare kan kigge ud ad vinduet, og på den måde afgøre om det er shortsvejr eller ej, men for et menneske med ADHD, hjerneskade, autisme eller Asbergers (eksempelvis) er det ofte virkeligheden. Derfor er det en udsøgt fornøjelse at have testet den prisvindende Tiimo app, som sætter struktur, visuel tidsstyring, kalender, lækkerhed og overblik på dagsordenen, til stor glæde for børn og voksne, som har ekstra brug for struktur for at få hverdagen til at hænge sammen.Jeg har arbejdet som både handicaphjælper og aflastningsperson for børn og unge. En af de børn jeg har arbejdet med var diagnosticeret med Asberger syndrom (en mild form for autisme). Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har set hans verden vælte, fordi dagene var uoverskuelige, og han aldrig kunne overskue hvad dagsprogammet indebar. Hvis han huskede aftaler forkert blev han vred og var næsten umulig at få til at falde til ro igen, og han var svær at få ud af spilleuniverset igen fordi han aldrig vidste hvor længe han måtte spille på sin computer.I gamle dage, og nogle gør stadig, brugte man tavler og skilte og velcro og laminerede papirer eller magnettavler for at holde styr på dagene og aktiviteterne. Det kan bare være rigtig svært at pakke en stor tavle, eller whiteboard, ned i rygsækken og drage ud i livet. Jeg ved ikke om du kender det fra dig selv, men i en mild grad kan det faktisk også vælte min dag hvis ikke jeg har overblik. Og hvis jeg skal bruge alt for mange ressourcer på at holde styr på dagen, næste aktivitet, næste møde og hvornår jeg skal være hvorhenne, så skrider mit overskud meget hurtigt, og jeg bliver en sur, nervøs, bange og nogen gange let agressiv mor eller datter eller veninde. Derfor er det meget nemt for mig at forestille mig hvordan det må være at være barn, og så have det på samme måde, bare uden alle de overlevelsesstrategier jeg har brugt hele mit voksne liv på at lære mig selv for at undgå at få de her meltdowns.Tiimo appen er en genial app hvor du både får de laminerede sedler, velcrostripsene, tavlerne, whiteboardsene og magnettavlerne samlet i en app. Og ikke nok med det, den er virkelig børnevenlig, visuel og kærlig. Kan man sige det om en app? Kærlig? Sådan føles den i hvert fald at have med på farten. Som en lille tegnefilmsassistent der kun vil mig det bedste, og som giver mig fred i sindet.Jeg planlægger min uge i et overskueligt og nemt skema i Tiimo på min computer. Her kan jeg oprette rutiner som gentager sig selv (så jeg kun skal oprette dagsrutiner en enkelt gang), jeg kan flytte aftaler, jeg kan skrive små motiverende ord ind i aftalerne. Eller "husk gymnastiktøj" eller "Jeg ved du kan klare det, jeg tror på dig, elsker dig, hilsen mor!" Og så kan jeg vælge et ikon der passer til aktiviteten, så da jeg oprettede "En tur i Zoo med pigerne og far", så kunne jeg sætte en tiger ind i skemaet. Der er mange gode funktioner og muligheder, alt efter hvem man er og hvilke behov man har for at kunne følge med i aktiviteterne på dagen.Hvis du, præcis ligesom jeg gjorde, tænker "jamen, alt det her kan jeg jo lave i min kalender, hvad skal jeg bruge sådan en app til?", så skylder du dig selv at prøve Tiimo i en måned (eller i virkeligheden blot et par dage) og se hvorfor appen er så meget bedre end kalenderen. For det første gør de visuelle effekter at appen er spændende, sjov og rar at kigge på. Selvom man er 36 år gammel, så må det stadig gerne være sjovt. Faktisk har jeg valgt mit regnskabsprogram til min virksomhed ud fra at der er en lille animeret mand med briller, der laver "thumbs up" hver gang jeg sender en faktura afsted. Tiimo gør det samme. Den er min ven lige med det samme, den fortæller mig endda når jeg er halvvejs igennem en aktivitet og den fortæller mig hver gang jeg er i mål med en aktivitet. Jeg tænker at der må være en hjerneforsker et sted der kan sige lidt om hvilken positiv effekt den feature har på dopaminniveauet i hjernen. Uden at jeg skal gøre mig klog på det.Helt ærligt, den her app, det her planlægningsværktøj, vil gøre ethvert barneliv lettere, især hvis man er et barn med særligt behov for struktur og støtte i hverdagen. Hvis man som barn kan slippe frygten for at miste overblikket over dagen, så kan man i stedet være til stede alle de steder hvor det virkelig tæller og gør en forskel, nemlig i venskaber, sjov, leg og fordybelse. Hvis man er bange eller kommer til at blive forvirret eller i tvivl omkring hvad dagen indeholder, og hvordan man skal overskue det hele, så er der ingen plads til leg og venner og ... alt det der gør det rigtig sjovt at være barn, ligesom alle de andre.On a more personal note må jeg indrømme at jeg faktisk, efter at have fået Tiimo ind i mit liv, kan mærke hvor meget "båndbredde" i min hjerne jeg stadig spilder på at tjekke min kalender, og hvor glad det gør mig hver gang jeg hører det lille "pling" på mit Apple watch (som jeg har lånt til testen af appen), når en ny aktivitet starter, er i gang eller slutter. Hvis den kan give mig så meget mere overblik, glæde og ro, så er det helt sikkert at den vil gøre en massiv forskel for et barn (eller en voksen) med ekstra behov for struktur, system og ro i hverdagen. Jeg er sådan en der bedst kan nyde en fest eller et event når jeg ved hvornår det slutter. På den måde kan jeg "fordele" min energi og mit overskud ud over de to timer det varer, og så kan jeg nyde at gå til tiden. Det kan for nogen lyde fuldstændig vanvittigt, men jeg kan være langt mere til stede når jeg har et sluttidspunkt for hvornår jeg ikke skal være social mere. Mange børn har det faktisk på samme måde."Men Frejamay, det er dyrt at købe et Apple-watch, udover at skulle betale for en app!" Well, det kommer virkelig an på hvordan man ser på det. Jeg skal ikke gøre mig til dommer overfor hvad der er dyrt og billigt, men hvis jeg tager prisen på et apple-watch (2.299,- sidst jeg tjekkede) og jeg regner ud af det vil koste mig på daglig basis at kunne give mig selv eller min dreng eller pige den her visuelle "personlige assistent" med i livet, så er det lidt over 6 kroner dagligt i et år, og så er uret betalt. Det er virkelig en god pris for at få overskud i hverdagen. Synes jeg.Appen er nem at gå til. Kan du oprette en emailadresse, eller en facebook-konto, så kan du betjene den her app, både på computer, på mobilos og på watch. Den kan bruges på alle devices, men jeg vil klart anbefale at investere i et watch (apple eller tic), for at få optimalt udbytte af appens mange muligheder. Og for at gøre det ekstra nemt for dig at teste appen, så har jeg været så heldig at få lov at give dig en promotionkode.Gå ind på Tiimo's hjemmeside (her), og opret dig gratis og uden binding. Brug koden: FREJAMAY når du opretter dig, og du er i gang med det samme.

(NB: hvis du ikke ønsker at fortsætte, skal abonnementet dog opsiges

inden de 2 måneder ellers falder dit abonnement over på de 79.- om måneden).

 P:S. bet lille bonustip jeg synes er værd at nævne, du kan i øvrigt lave dine egne Emojis i Tiimo appen, en skøn funktion som kan være med til at gøre hverdagen endnu sjovere for børn, når de selv har været med til at lave de Emojis der er med til at guide dem rundt i hverdagen.