Gæsteblog af familierådgiver Smilla Lynggard: at styrke børn indefra - hvordan?

Billedresultat for smilla lynggaardI dag har jeg inviteret (kickass) familierådgiver Smilla Lynggaard ind på bloggen. Smilla arbejder med familier, og har skrevet en bog om viljestærke børn (som jeg har anmeldt her, og kan anbefale alle forældre at læse, uanset om du har et viljestærkt barn derhjemme eller ej).  Der er så meget snak om robusthed og børn, men hvordan er det nu vi styrker vores børn? Det har Smilla et godt bud på.Det der med at styrke vores børn indefra- hvad betyder det nu! af familierådgiver Smilla LynggardHvad nu, hvis vi forældre bruger mere krudt på at styrke vores børn indefra, i stedet for at prøve at fylde dem op udefra. Hvad ville det have af betydning for vores børn?Jo, ser du, vores børn ville så vokse op og lytte til det de mærker og stole på at det kun kan være rigtigt, når de mærker noget. De vil lytte til deres behov, når de opstår, såsom sult, søvn, ro, motion, grænser etc. Ved at vi aldrig tvivler på at det de giver udtryk for kan være rigtigt, ved at vi lader dem være eksperter på egen krop ift fx. Mad/sult, varme-kulde.. ved at vi ikke afleder fra deres følelser, ved ikke at sige: det var da ikke så slemt, eller der skete ikke noget når de græder.De ville undgå hver gang de mærker noget, der ikke er ok eller noget som ikke føles rart, at skulle igennem en længere indre debat om: Det er nok bare mig! Jeg er også så besværlig! Jeg er altid så ufleksibel! Jeg må gøre det for, at de andre stadig kan li mig! Jeg er ikke ok! Det jeg mærker må være forkert! Ja, og jeg kunne desværre blive ved.Og det er derfor, jeg elsker de viljestærke børn, netop fordi de mestre der her så fint. De fortæller:Jeg er sulten!Og to sekunder efter råber de: JEG ER SULTEN! Jeg vil hjem!2 sek efter råber de: JEG VIL HJEM! Jeg er bange!2 sek efter brøler de: JEG ER BANGE! Jeg er træt!2 sek efter, VRÆÆÆÆÆÆLLLL Jeg vil ikke gå mere!2 sek efter sidder de på fortorvet med hænderne over kors og brøler: JEG VIL IKKE GÅ MERE! Og det er da så fantastisk. De viljestærke børn ved bare, at det de mærker kun kan være rigtigt og de stoler på det, og de brøler det ud i den store verden. Og nej, det er ikke altid lige kønt eller rart at være tilskuer til, og ja det kræver sin mand eller sin kvinde, at være forældre til disse børn. Men det er da fantastisk. På den måde kommer der mere hele mennesker ud af det. De skal ikke bruge hele deres voksenhood på at finde sig selv og deres egen stemme (ligesom mange voksne kæmper med i dag). De får den med fra barndommen. Større gave kan vi ikke give vores børn. Nu sidder du skeptiske læser sikkert og tænker, jamen, de skal da opdrages, og det skal de da ikke have lov til at styre. Til det kan jeg svare. Jo, de SKAL have lov til at styre, hvad de føler og hvornår, hvilke behov de har og hvornår. Det betyder ikke, at vi ikke kan lære dem at indgå i fælleskaber, eller tage hensyn til andre, det betyder bare at vi får fokus på, at vi først skal lære at tage hånd om os selv og vores egne behov, for vi kan tage hånd om andre. Og tænkt hvis vi kan give vores børn den gave med på livets vej.Har du et viljestærkt barn derhjemme? Tag testen her