Fra puttehelvede til puttero: 5 ting jeg har gjort for at reducere puttetid fra 2 timer til 10 minutter

dsc00261 Fra puttehelvede til puttero: 5 ting jeg har gjort for at reducere puttetid fra 2 timer til 10 minutterEn sød kvinde spurgte mig forleden dag på Instagram hvad jeg egentlig har gjort for at få putningen ned på 6 minutter (det tog det i går). Og der kan du bare se, lynhurtigt glemmer man at det engang gik virkelig dårligt (hæsligt), men nu hvor det kører rimelig godt, så er det som om alle de timelange svære putninger aldrig har eksisteret. Derfor er det faktisk meget rart lige at blive spurgt. Både fordi jeg gerne vil fortælle dig hvad der har virket her, OG fordi det giver mig mulighed for at give mig selv en mor-medalje for mit gode og hårde stykke arbejde.Nummer 1. Putningen herhjemme har været utrolig svær og har tit ført til en grædende mor og en grædende baby. Men jeg har rakt ud (det er nummer 1 ting jeg har gjort), og har snakket med forskellige eksperter på området, læst nogle bøger og snakket med andre mødre med lignende putte-udfordringer. Det hjalp. Det værste man kan gøre er at snakke med folk der aldrig selv har haft problemet og i bund og grund bare mener at man må være urimeligt inkompetent til sit job som forældre. You must never go there Simba!ammestopNummer 2. Rutiner! Jeg er umiddelbart det menneske jeg selv kender der har færrest rutiner. Faktisk mente en tidligere chef at det er lettere at fange krigsforbrydere i Afghanistan, end det er at fange mig, fordi man simpelthen ikke kan kortlægge min adfærd (og dermed skal have en virkelig høj rang i forsvaret for at planlægge et surprise party for sådan en som mig - hvilket han heldigvis havde).Det virker bare rigtig dårligt med babyer der har brug for rutiner, så jeg har vendt vrangen ud på mig selv og har indført benhårde morgen og aften rutiner for Emmalia og mig selv. Men stor effekt væk fra puttehelvede. Hun slapper fuldstændig af om aftenen, og selvom hun egentlig ikke vil i seng og brokker sig lidt, så følger hun alligevel med, fordi hun ved der ikke er nogen vej uden om. Rutiner har gjort mirakler for os. Også for mig. Selvom jeg ikke vil indrømme det.dsc01310Nummer 3. Militær vedholdenhed. På et tidspunkt besluttede jeg mig for at skifte kurs fra vatmor til militær-mor (læs hele indlægget her). Det har haft massiv effekt. Her er et lille uddrag:"Fra at putningen tog 1,5 time, så tog den nu 40 minutter. Og på fjerde-dagen skete der nogen. Emma blev liggende og hun græd slet ikke. Hun havde accepteret sin nye putterutine, og selvom hun enkelte gange forsøgte at rejse sig, så lagde jeg bare armen over hendes bryst, som en kærlig sikkerhedssele der lige mindede hende om at man altså sidder fastspændt når man kører bil, og så slap hun med det samme og blev liggende og sagde “putte” og jeg smilte og gentog “Ja, putte, det er rigtigt skat”."Nummer 4:Vær ærlig om frustrationen. Jeg har talt vidt og bredt om vores... min udfordring. Nej vores, for Ems var jo også udfordret af det. Jeg har snakket om det på trods af at jeg skammede mig over ikke bare at kunne få det til at lykkes. Men fordi jeg snakkede så meget om det, så fik jeg også mange konstruktive og brugbare ideer til hvad jeg kunne gøre. Og så har jeg opstillet bittesmå mål (4a) som jeg og vi kunne fejre. Sådan så hele projektet ikke stod eller faldt på om det lykkes i første hug eller ej. Gør det nemt at nå det første mål, gør noget for at fejre successen, flyt målet en smule, gør det nemt at fejre successen igen. Snak med dit barn om at I rykker jer i en positiv retning sammen, det kan de sagtens rumme selvom de er små.dsc01372Nummer 5: Vær forberedt på at det kan være 3 skridt frem og 6 tilbage. Det tager tid at ændre en vane, så det er ikke fallit selvom det måske holder op med at virke efter 9 dage. Bliv ved, hold fast, beslut dig for hvad du vil og tro på det. Børn kan mærke når du tvivler. Selvfølgelig er der af og til aftener hvor gode råd er dyre, og hvor man bare må "go with the flow". Men vi har f.eks aftener hvor Ems lægger op til at lave en kæmpe scene fordi hun ikke synes hun vil i seng. Jeg holder bare stille og roligt fast i at det på ingen måde er til diskussion, og vupti, så siger "nå okay", henter sit krammedyr og går frivilligt ind og putter sig under dynen.Jeg har ikke svaret for andre end os selv herhjemme, men her er i hvert fald nogle erfaringer jeg med glæde giver videre. Måske kan du bruge dem, måske kan du ikke.Hvad virker hjemme hos jer når der skal puttes?