Håneretten og om at gå fri når blot man håner dem der håner

skaermbillede-2017-02-26-kl-11-01-19Dansk melodi grand prix blev debatteret vidt og bredt på de sociale medier i går. Især Anette Heicks kjole og bryster, og ikke mindst sangstemmerne i programmet blev vendt og drejet. Også hjemme i min stue, hvor jeg sad sammen med to veninder og en hel del slik og asti (nommenom), mens Emma lå og boblede ind i soveværelset. Vi fik også øje på Anettes kjole og bryster (og diskuterede de andre deltageres sange, stemmer, tøj og alt mulig andet). Samtidig havde vi stor glæde og fornøjelse ud af at dele vores oplevelse med vores FB-venner og deres facebook-venner.I dag vågner jeg så op til et facebook hvor kommentarerne om Anette skal hånes. "Få jer dog et liv" bliver der skrevet. Og "Hvis du ikke har noget pænt at sige så lad være med at sige noget" og "småborgerlige tabere der ikke har noget at gå op i" og "stakkels Anette"Jeg er helt enig i at vi skal holde en god tone.Jeg er helt enig i at vi skal tale pænt og om til hinanden.Men jeg er ikke enig i, at fordi du synes noget ikke er i orden, at så har du automatisk trukket frikort til selv at lukke nedladende kommentarer ud.Ja der er folk der har skrevet virkelig modbydelige ting om Anette (tror jeg, jeg har ikke selv læst eller skrevet dem, men det ville ikke komme bag på mig). Det er ikke i orden. Men at folk undrer sig eller debatterer emnet eller kommer med en sjov (som i ha ha sjov, som i noget Anette selv ville grine af hvis hun stod og hørte den sjov), det skal der simpelthen være plads til uden at vi skal ud og dømme andre ude som "tagere uden liv" og "småborgerlige" og hvad der ellers er skrevet.skaermbillede-2017-02-26-kl-11-01-31Måske er vi der nu hvor vi kan rumme nuancerne i vores samtaler på facebook. Og humor. En jeg elsker at følge er Anders Hemmingsen, der (efter min mening) på en humoristisk og kærlig måde gør grin med alt og alle. Hold kæft verden ville være kedelig hvis ikke han fandtes derude. Hvis alle kun sagde "pæn kjole" og ingen sagde "den stylist har vist være på teambuildingskursus eller noget" uden at vi skriver at "hun må være en hjernedød klam luder" - så er vi helt på afveje. Humor er generelt en rigtig god måde at adressere emner på. Og det er langt sjovere at modtage kritik og undren når det er leveret med i en skæg indpakning. Derfor virker komik så hulens godt. Vi bliver ramt, men vi kan grine af os selv mens vi gør det. Ahh!Føler du dig ramt da Frejamay? Nej egentlig ikke, jeg har ikke skrevet og sagde noget jeg ikke ville sige til Anette hvis hun stod overfor mig. Og jeg synes det er BEFRIENDE at se den kjole og de skæve bryster i bedste sendetid - RESPEKT! Men derfor vil jeg stadig gerne have lov til at tale om det. Jeg postede et billede af brysterne i en andens tråd fordi det så sjovt ud, og så sagde jeg til mine veninder "altså mine bryster hænger lige præcist lige så skævt som de der, især når jeg ammer" og så stemte den ene i og den anden var flad af grin, og vi havde en sjov snak om det. Og det kunne da være rart hvis der var plads til den slags uden at jeg skal læse, at fordi jeg har forholdt mig til emnet, så har jeg hverken et liv, er småborgerlig og hvad vej jeg.Så jeg forstår ikke håneretten og jeg forstår ikke ligningen

  1. Nogen siger noget negativt (eller sjovt?) om Anette
  2. Du bryder dig ikke om det du læser
  3. Du siger noget negativt om dem der sagde noget om Anette (det havde været noget andet hvis du undrede dig eller lagde op til at debattere, men du vælger alligevel at skrive noget negativt og dømmende).
 Mmmm...er det ikke det samme så?Så nu tager jeg mit eget råd til mig, og så slukker jeg for det og dem. Ganske simpelt. Så kan jeg have mit univers, min humor og mine mindst lige så sjove venner i fred, og så kan vi hygge os med at debattere X-factor og Gand Prix og Oscars og alle de andre ting der er sjove at snakke om, fordi vi er så heldige at vi bor i et land hvor der stadig er plads og overskud til at more sig over hvad der bliver vist i TV. Og så må man synes jeg er en småborgerlig taber uden liv. Det kan jeg sagtens leve med. Ligesom at jeg sagtens tror Anette kan leve med, og måske endda har en lille griner over at hendes smukke mama-babser blev så stort et samtale emne.Halleluja! Jeg kan i øvrigt varmt anbefale denne Ted Talk om emnet og håneretten, det er super interessant hvordan vi ofte retfærdiggør kommentarer der er langt værre end den vi reagerer på til at starte med, blot fordi vi pludselig føler at fordi vi selv er blevet provokerede, så må vi godt. Se den her. Ikke at det var tilfældet i de kommentarer jeg har læst i dag, de er meget uskyldige, men dog stadig dømmende. Præcis som de kommentarer der i første omgang bliver reageret på.Jeg har ikke noget svar eller facit, jeg undrer mig bare over det. Og når alt det er sagt så er jeg stadig enig i at vi skal blive langt bedre til at holde den gode tone på nettet. Jeg har bare på fornemmelsen at dem der ikke holder den gode tone, de heller ikke læser dette eller lignende budskaber. Desværre.