Mød Michala fra bastabum.dk: Mit ønske om et mere velfungerede familieliv fik mig til at tage den endelige beslutning

img_1765-e1463423481707Så er tiden inde til næste interview-offer i rækken af inspirerende kvinder, der har fundet deres helt egen måde at leve drømmelivet på, og få virksomhed og familieliv til at gå op i en højere enhed. En af dem er Michala Bastian, som blogger på (blandt andet) Bastabum.dk. Michala er kickass, målrettet og kender sine styrker og de sider der skal arbejdes med. Hun er ikke bange for at inddrage sin datter i arbejdet, og har fundet en inspirerende og fin måde at kombinere arbejde og livet som solo-mamma. Velkommen til endnu en historie der forhåbentligt kan få dig tættere på dine drømme og den løsning der vil være god for dig. Hvem er Michala Bastian?Jeg hedder Michala, er 37 år og mor til Molly My på 5 år. Jeg er selvstændig blogger, projektleder og konsulent med speciale i digitale platforme og medier. Jeg blogger på Bastabum.dk på snart 5. år og er fornylig flyttet fra min datters far, og vi er nu ved at finde os til rette i hvad der af Molly My kaldes pigehjemmet.Jeg har arbejdet med store både danske og internationale projekter, siddet i spændende ledelsesstillinger og arbejdet på den forkerte side af 10-12 timer om dagen, men valgte det hele fra da min datter var 1,5 år, det gav ikke rigtig mening længere. Jeg var tilbage på arbejde inkl. mange rejsedage da hun var 6 måneder, og efter 1 år med frustrationer over hverdagen sagde jeg stop og fandt ud af hvad der egentlig var det vigtigste for mig. Jeg vil ikke sige at jeg arbejder meget mindre nu, men meget mere frit, jeg siger selv til og fra på opgaver. Og har friheden til at lave meget af mit arbejde når min datter sover, det er en kæmpe frihed for mig.thumb_img_0822_1024 Hvordan ser din hverdag ud?Jeg er typisk på kontoret fra kl. 10-15, hvilket giver min datter kortere dage i børnehaven, ligesom hun også får en del hyggedage hjemme eller med mig på kontoret. At hun først bliver afleveret ved 9.30 tiden gør at vi kan have en stille og rolig morgen, noget der betyder en del for os begge, ligesom vi igen om eftermiddagen har tid til hinanden uden der med det samme skal stresses med aftensmad mm, hun bliver typisk hentet ved 15.30 tiden. Når hun så sover ved 19-20 tiden tænder jeg igen min computer og arbejder et par timer eller mere. De dage (cirka 4 hver anden uge) min datter er hos sin far, arbejder jeg så typisk mere og længere eller går til aften events, møder osv. Jeg arbejder også i weekender, men igen typisk når jeg ikke har min datter eller når hun sover. Jeg skal dog ikke se mig for fin til at jeg ikke kan finde på at sidde med computeren eller telefonen imens vi ser tegnefilm, så længe vi sidder tæt og sammen, og det ikke er altid, så er det for mig ok. Hun ved godt at mit arbejde er på bloggen og osv. Hun er en stor del af mit arbejde og også en del af bloggen. Mange billeder hvor hun er en del af det tager vi så i weekenden, pga. lys mm. Og der har vi helt klare aftale, f.eks. nu skal vi lige lave dette arbejde med test, billeder i køkkenet osv og så skal vi lave noget hun vælger bagefter, heldigvis syntes hun at det er sjov ting vi også laver med bloggen. Men det er stadig vigtigt for mig at gøre forskel på arbejde og ikke arbejde, så jeg siger det klar til hende inden, nu skal du hjælpe mig med noget arbejde osv.img_2775Hvilke regler har du stillet op for dig selv for at have struktur/disciplin/overblik over din hverdag?Lige nu har jeg cirka 20 timer om ugen med konsulentarbejde, alt dette ligger i ”børnehavetiden”, resten af min dag er til blog og andre mindre opgaver. Jeg laver hver måned en grov plan over hvad jeg har af aftaler for bloggen, dvs. sponsorerede eller planlagte indlæg, ligesom jeg laver en plan for hvad jeg skal have lavet af guides, opskrifter, billeder der skal tages, tanker til indlæg osv. Det er rart så at kunne starte ugen med grovplanen og så detailplanlægge ud fra den. Måske der skal undersøges nærmere, tages billeder, købes noget ind, testes osv. Og så er der altid rum til de spontane indlæg som kommer mellem alle de andre, de spontane er som regel skrevet samme dag de er udgivet, hvor de andre ofte er planlagt til udgivelse i ugerne op til. mmogmorHvornår startede du med at blogge? I 2012 for snart 5 år siden, jeg havde længe brugt Facebook og Instagram som en mini blog, og havde brug for mere ”plads” både til ord og billeder, så jeg oprettede bloggen og efter det første år (vil jeg tro) begyndte jeg langsomt også at tjene penge på den. I starten var det mest presse gaver, events osv. Hvilke tanker/overvejelser gjorde du inden du startede som selvstændig?Det skete langsomt med at jeg lavede lidt ved siden af mit arbejde og en dag var jeg 100% selvstændig, det har jeg været i over 2 år nu og er det bedste jeg nogensinde har gjort for mig selv arbejdsmæssigt, den frihed jeg føler smitter af på min arbejdsglæde og dermed også på mine omgivelser og specielt min datter. Ja, der kan også være stressede og pressede perioder, men de går ud over mig selv og min egen nattesøvn aldrig hendes. Økonomisk er der en usikkerhed, ja men man kan jo også blive afskediget et fast arbejde, så det er faktisk ikke noget der bekymre mig, selvom jeg ærligt nok burde være bedre til at spare op til dårligere tider. Det må være en målsætning for 2017 ;-) Hvad fik dig til at tage springet/slippe trygheden og den faste indtægt – hvad gav dig skubbet?Mit ønske om et mere velfungerede familieliv og en ikke stresset mor. Jeg har nok gange cyklet igennem København og grædt over et rødt lyskryds, fordi jeg syntes at jeg kom for sent i børnehaven. Jeg ved at det er mine egne følelser, men for mig var det en falliterklæring hvis hun blev hentet senere end 16.30. Jeg har aldrig ønsket at hun skulle have lange dage, og jeg kan mærke på hende, at de 6 timer hun max har i dag i børnehaven om dagen også er passende for hende. Der skal være tid til nybagte boller om morgenen og krea projekter med limpistolen om eftermiddagen. Det er ikke for at pege fingre af andre der ikke har de muligheder eller tanker for dagen, men det er sådan JEG ønsker at min datters barndom skal være. Så snart hun begynder i skole så går det hurtigt og hun får andre ønsker og krav pålagt, lige nu skal der være tid til familieliv og hygge og gerne meget af det. img_34137.     Hvor har du søgt hjælp henne undervejs fra start til der hvor du er nu?Jeg har i mange år gået til psykolog pga. et voldsomt sygdomsforløb med stress for snart 15 år siden, ligesom at jeg har haft en mentor/coach tilknyttet, de har alle rykket mig underbevidst, men direkte hjælp til det selvstændige spring har jeg ikke søgt. Processed with VSCO with b1 presetHvor er du stadig udfordret henne?Når jeg siger for ja til for mange opgaver, så bliver jeg presset, men det er mest mig selv og aldrig mit familieliv jeg lader det gå udover. Jeg er ikke hellig igen her, jeg har mega svært ved at sige nej, ikke kun til arbejdsopgaver men til mange ting, heraf mit stressforløb og mine mange timer hos psykolog, men jeg har besluttet at det er min svaghed og ikke min datters.Hvad har været dine (e) vigtigste lessons learned i rejsen som mor og selvstændig fra du startede til nu?Penge er ikke alt og det skal nok gå det hele! Ærligt så er der så meget mere værdi i friheden end de fine titler og store projekter. Hvert fald for mig som det er nu, jeg siger ikke at jeg ikke skal tilbage på de bonede gulve en dag, men det er så først når min datter er ældre. Men hvem ved, måske jeg fortsætter i det selvstændige liv, det passer mig hvert fald rigtig rigtig godt som det er nu. img_5211Hvilke 3 råd vil du give videre til den mor eller far der sidder derude nu og drømmer om at hoppe ud i livet som selvstændig forældre?Lav en plan, både den praktiske og den drømmende. På praktisk plan så start omvendt og find ud af hvor mange penge skal der på kontoen for at det kan løbe rundt, der skal jo stadig betales husleje, børnehaveplads, forsikringer og mad i køleskabet osv. Når det tal er på plads så regn ud hvor meget der skal sælges, timer der skal faktureres eller hvad din forretning nu skal indeholde. Er det f.eks. realistisk at sælge for xx kr om dagen hvis du har en webshop eller at fakturere xx timer om dagen hvis du sælger dine egne konsulent timer. Er der et marked for det, kan det sælges? Har du måske allerede de første kunder eller netværket? Hvis ja, så spring ud i det.På det drømmende plan, så tænk ud af boksen, hvad ville gøre dig rigtig glad, hvad ville ikke? Er tal og økonomi virkelig ikke dig, så overvej en revisor. Er du ikke god til selv at sælge dit produkt så overvej et bureau eller en sælger osv.Start evt. i de små for at få en følelse af om det er dig og om det kan holde. Jeg er alene med min datter, så det er kun mig der kan tjene pengene til huslejen, derfor skal det jo holde. Det ved jeg at det gør nu, men det gjorde jeg ikke i starten, hvorfor det var godt lige at prøve det hele af inden jeg sprang ud i det.Og så ja, få en revisor, det giver hvert fald mig ro at vide at han har styr på den del. Det værste du kan gøre er at: Tænke at det kan jeg ikke! Hvis det er din drøm, så følg den. Og brug evt. nogle af alle de hjemmesider og kurser der udbydes gratis til iværksættere, jeg har ikke selv prøvet dem. Men ved at de findes og at andre har haft glæde af dem. Gå ikke rundt med det alene, fortæl om det, brug dit netværk, lad være med at være flov over ideen eller tænk at de snupper den fra dig, input og hjælp fra nye øjne er guld værd. Det værste er at bære rundt på fiaskoer for længe, jeg har også haft projekter der ikke blev til noget og en side/shop jeg valgte at lukke igen, men helt ærligt, det er en del af gamet. Hellere have prøvet end kun tænkt tanken og så komme op på hesten igen.pa070018-1Hvad ville du ønske du havde vidst da du begyndte?Jeg ville ønske at det var det her der skulle til før at jeg blev glad og fandt fred med mit arbejdsliv/familieliv, det ville have givet mig en ro i en frustreret tid. Jeg arbejder igen ikke mindre, men jeg har fået frihed og dermed mere familieliv! Jeg har også lavet noget der ikke blev en succesHvad gør du for at udvikle dig selv og din forretning?Netværk, netværk og netværk- Netværk er alfa og omega for min forretning og også meget ofte derfra at jeg får nye opgaver.  

Hvor kan jeg følge dig henne? (link til alle de sociale medier du gerne vil have læseren følger med på)

Blog

www.bastabum.dk

Instagram:

https://www.instagram.com/bastabumdk/

https://www.instagram.com/nemfamiliemad/

Facebook:

https://www.facebook.com/Bastabumdk/

https://www.facebook.com/nemfamiliemad/

 

Fik du ikke læst de andre interviews med kickass mødre der har fundet deres egne måder at leve drømmene på? Så læs dem her:

Mød Johanne Mygind fra nutidensmor.dk: Tro ikke du skal gøre noget, bare fordi andre gør det

Inspiration interview: Mød P for pernille, at være selvstændig er ikke altid svaret på frihed og lykke, så jeg fandt min egen vej

De lever af Instagram og hjemmepasser Molly May på 8 måneder – mød Caroline og Anthony fra Anewkindoflove.com
  skaermbillede-2017-01-09-kl-09-53-53 skaermbillede-2017-01-10-kl-13-08-42