Lær at mestre madplaner: En komplet guide til dig der hader skemaer, men som elsker nærvær, mere tid og overskud

Sponsoreret indlæg

14736326_158117121321323_1989171153469440000_nSelvom dette indlæg er sponsoreret af nemlig.com, så har jeg allerede skrevet om dem inden vi indgik et samarbejde (her). Og som jeg sagde til nemlig.com da de kontaktede mig: jeg har en mission der er større end at få folk til at handle på nemlig.com: jeg vil gerne gøre en indsats for at få frigjort tid, overskud og nærvær i børnefamilierne i Danmark, fordi jeg har set hvad mit lille projekt med madplaner har gjort for min og Emmas travle hverdag: Måske kan du genkende dig selv i det problem jeg havde:
 1. For lidt tid. Udover at være enlig mor, er jeg også selvstændig og en projekt-narkoman. Jeg har altid gang i 117 ting. Hverdagen er ofte presset, det kender de fleste til uanset om de har børn eller ej, og selvom de fleste af os har mere end 30 års erfaring med at spise aftensmad, så kan det på mærkværdig vis stadig komme som et kæmpe chok at der skal laves aftensmad i aften. Og det bringer mig til det næste problem:
 2. Lange køer og idéforladthed når det kommer til aftensmad. Mine menuer blev gerne sammensat over en halvtom køledisk i Netto med nul adgang til mit kreative center i hjernen. Når man har haft en lang dag, ens barn er træt og nægter at sidde i klapvognen, der er mange mennekser i supermarkedet (som gerne er lige så trætte og har deres lige så trætte egne børn med på slæb), så er det ikke der man vinder en Michelin-stjerne for "årets ret". Udover træthed og trafikprop ved mejeriprodukterne, så havde sulten også meldt sin ankomst, så der røg flere snacks med ned i kurven end jeg egentlig ville være ved. Så jeg opfandt hurtigt en historie om at jeg "får gæster i aften", hvis nogen skulle spørge. Det var i hvert fald ikke alt sammen til mig, og slet ikke alt sammen til min mave på en enkelt aften. Host host.
 3. Når jeg så kom hjem, fik installeret Emma i en ø af Duplo-klodser, og skulle til at lave aftensmad, så endte jeg med at åbne for chipsposen, sådan så jeg lige fik et energi-fix mens kødsovsen blev til lasagne inde i ovnen.
 4. Intet økonomisk overblik over hvor meget jeg egentlig handler i Netto. Og Føtex. Og lidt Irma. Selvom jeg gemmer mine kvitteringer kigger jeg aldrig på dem.
En af mine veninder havde samme problem, men hun havde bare gjort noget ved det (modsat mig der tænkte at det nok bliver bedre i morgen, for der har jeg bedre tid. Indsæt selv Universet griner sin røv i laser emoji). Og så fortalte hun om det der nemlig.com. Jeg havde egentlig godt hørt om det og set reklamerne, men helt ærligt? Få bragt varerne hjem til hoveddøren. For det første lyder det meget (meget) dyrt og for det andet lyder det også en smule dovent. Hvis du spørger mig. Hvem kan ikke overkomme at smutte i supermarkedet og handle ind?Men det kan jeg ikke. Noget i mig blev virkelig nysgerrig, og selvom jeg har svoret til at jeg simpelthen aldrig bliver mad-plans-typen (det er kun de der "rigtige tjekkede mødre" med armene over kors og et fast blik, som man ser i Femina der gør den slags), så besluttede jeg mig for at prøve det af inden jeg afviste det. 14701318_1157595584277982_7120861489627398144_nDet er nu halvanden måned siden jeg begyndte, og jeg forstår simpelthen ikke at jeg ikke har gjort det her noget før. Forleden var jeg i Rema, og jeg blev simpelthen så glad for at det kun var en engangsforestilling, og at jeg er blevet sådan en der handler ind en gang ugentligt, ordner det hele på nettet mens jeg nyder en kop the og en peanutbuttermad, og får det hele leveret til døren uden at skulle slæbe det hele hjem, og op ad trapperne. Det er rent faktisk blevet hyggeligt og forbundet med nydelse og ro at handle ind. Det lyder helt skørt, men sådan her gør du:
 1. Tænd nogle stearinlys eller sæt lidt lækkert musik på. Det må godt være hyggeligt at lave madplaner.
 2. Vælg 1-2 af dine yndlings-opskriftbøger med billeder og begynd at bladre. Hver gang du finder en lækker opskrift, så tjekker du lige hvor lang tid retten tager at lave (hver kogebog med respekt for sig selv har angivet hvor lang tid det tager at lave retten), og ser om den passer til dit madlavnings-temperament. Jeg gider f.eks ikke retter der tager over 20 minutter at lave, med mindre der er tale om ovn-tid. Og jeg gider heller ikke noget der skal laves over flere omgange. F.eks en bund der skal laves i går og noget andet der skal laves i dag. Not gonna happen.
 3. Lav et skema (eller køb et, mit er fra Søstrene Grene til ca. 30 kroner for en blok). Skriv ugedagene og skriv retten, skriv hvilken kogebog og hvilken side retten er på, og skriv til sidst alle ingredienser ned i din indkøbsliste. Her kan du også se om der er ting du skal i løbet af ugen, hvor der f.eks ikke skal laves aftensmad, eller hvor I får gæster, så der skal handles ekstra ind. Og et lille tip: skriv allerede nu ned om der skal tages mad op af fryseren. Hvis jeg får leveret kylling mandag morgen, og først skal bruge det lørdag, så fryser jeg det ned og kigger på madplan lørdag morgen, så jeg husker at tage kylling op om morgenen. Har jeg lært.
 4. Gå ind på www.nemlig.com (eller klik her), og begynd nu at taste din indkøbsliste fra en ende af. Det er super-overskueligt, og hver gang du vælger en vare, har nemlig.com gjort det ultranemt at vælge flere af samme varer, uden at du skal igennem unødvendige kliks.
 5. Når du har tastet dine varer, så får du en oversigt, hvor nemlig.com har sorteret varerne for dig, så du kan se hvor meget frugt og grønt, kolonial, kioskvarer osv du har købt ind. Så kan du også lige rette til hvis du er kommet til at trykke på lidt for meget broccoli og har glemt en flaske vin.
 6. Nu skal du vælge levering. Hvert tidspunkt har forskellige priser og det er vigtigt du er hjemme når varerne leveres(nemlig.com tilføjer at man godt kan lave en aftale om at få varerne sat i garagen hvis man nu ved man er lige på trapperne, det vidste jeg faktisk ikke), af hensyn til opbevaring af fødevarer og bakterier. Ingen gider komme hjem til en optøet laks der ligger og lugter i hele opgangen. Wunderbaum not so much. Jeg vælger altid tidligt om morgenen, der er jeg helt sikkert hjemme, og Emma synes det er sjovt at hjælpe til med at tage imod varerne. Og jeg troede det kostede det hvide ud af øjnene at købe på nemlig.com. Det gør det ikke. Det koster mellem 4,- og 49,- at få leveret dine varer alt efter tidspunktet på dagen og hvor i landet du bor.
 7. Betal og bestil, og vupti, så har du købt dig en uges frihed, overskud og lækker mad HVER aften! Hvordan det? Se her:
14482758_635951876579157_801108037468160000_nHer er hvad jeg har lært, indtil videre af mit madplans-projekt. Jeg er jo stadig ret ny i gamet, men det jeg får ud af mit Madplan&nemlig.com projekt, det er:
 1. Selvom jeg egentlig ikke gider lave mad, så er alle ingredienser købt ind, så det er meget let at hive tingene ud af køleskabet alligevel, slå op i opskriftbogen og følge de trin der står. Jeg har allerede valgt noget der tager kort tid. Jeg har allerede valgt noget jeg ved vi godt kan lide. Jeg har allerede alle varer, og sikret at der ikke pludselig mangler noget vigtigt. Det gjorde jeg da jeg lavede madplanen. Så madlavningen kræver ingenting af mig, andet end at følge en guide der er lavet og bruge de ingredienser der er handlet. Det sparer mig for helt enormt meget tankevirksomhed og stress.
 2. Jeg sparer penge. Da jeg handlede i et fysisk supermarked røg der simpelthen så mange ekstra ting med i kurven, både fordi jeg var sulten, og fordi jeg ikke helt havde besluttet hvad vi skulle have til aftensmad. Nu handler jeg for cirka 600-700 kr ugentligt, og det er inklusiv rengøringsmidler, friske afskårne buketter blomster, olivenolie til kroppen, sugarscrub og andre lækre hverdags-ting. Det har de nemlig også på nemlig. Jeg sværger, det føles godt når nemlig.com-manden kommer med en buket blomster i hånden og alle mine indkøb og ringer på min dør.
 3. Jeg tænker overhovedet ikke på mad længere. I starten glemte jeg at putte morgenmad på madplanen, men efter en uge havde jeg lært det. Og hvis jeg i løbet af ugen støder på noget jeg mangler, så skriver jeg det bare på næste madplan, så det står der i forvejen når jeg om søndagen sætter mig og laver planen for næste uge færdig. F.eks afløbsrens. Det tænker man jo ikke lige på når man er ved at bestille and og øko-bønner. Det er gået op for mig hvor (enormt) meget tid og hjerne jeg har brugt på mad. Og når man sætter den tid og hjerneaktivitet op i mod hvor ikke-så-inspirerende mad vi er endt op med at få, så hænger det slet ikke sammen. Nu bruger jeg cirka 45 minutter koncentreret 1 gang ugentligt, og så er mit outcome at vi får masser af varieret kost og spændende nye retter jeg gider lave hver eneste dag. Jeg kan faktisk ikke få armene ned over det her koncept.
 Vi bevæger os ind i en tid hvor nærvær og tid bliver mere og mere værd. Hvor lange køer i supermarkedet falder ud af listen over ting vi gider spilde vores liv på. Og hvor kvalitet og ro og overskud bliver mere og mere vigtigt at få ind i hverdagen. Derfor er jeg så stor fan af det her koncept. Fordi det har frigjort overskud, nærvær, ro og tid til mit og Emmas liv. Forleden dag var vi i legestue, og normalt skulle vi skynde os hjem derfra så vi kunne nå og handle ind og lave mad inden aften-rutinen med bad og putning starter. Men fordi vi havde ordnet det hele på nemlig.com, så bliv der tid til en lang gå-tur gennem parken, hvor vi fik lagt os i græsset (selvom det var vådt) og grinede og hyggede. Jeg vil aldrig bytte tilbage igen. Jeg vil aldrig bytte en himmel-kigger-stund i græsset ud med skrig og skrål og sure miner i køen i supermarkedet. Derfor lyder jeg som den vildeste reklamesøjle: det er simpelthen fordi jeg med hele hjertet er det! Jeg er stadig overrasket over at så lille en indsats kan gøre så stor en forskel. Og jeg er på ingen måde en skema-type.Derfor melder jeg mig gerne som din madplans-coach det næste stykke tid. Spørg ind, del tips, jeg giver gerne et godt råd med på vejen hvis du har brug for et. Jeg har oprettet et hashtag til projektet og det hedder #tjekketmadplanstype - lad os samles på instagram og heppe på hinanden, så vi kan få skabt mere overskud i fællesskab.Er du game?PS... nemlig.com har lige udvidet leveringsområder, tjek dem her.deppeandthelostsockkommentarfeltbilledeannedeppe