9 forfærdelige fejl jeg har begået som mor på ferie med mit barn

IMG_0783Ferien er slut. I morgen starter hverdagen. Vi har haft en fantastisk ferie, Emsen og jeg, måske fordi vi ikke har haft nogen som helst plan for hvordan ferien skulle se ud. Vi vidste vi skulle ud og sejle, i sommerhus og hjælpe mine forældre med at flytte, men alt andet var op til universet og Nik&Jay. Ferien er gået rigtig godt, og her er mine 9 største fejl jeg har begået i min ferie, og hvorfor jeg ville gøre dem alle igen hvis jeg får chancen:

  • Jeg har overhovedet ikke holdt fast i nogle soverutiner! De skriver ellers, de kloge, at det er en god ide at holde fast i vaner og rutiner selvom man er på ferie. Jeg har sluppet alt og bare ladet Emsen fortælle hvad hun ville og ikke ville. Det har resulteret i at hun nogle dage er vågnet klokken 8.30 og er kommet i seng kl 22.30. Det har resulteret i at vi har været på isbar langt over hendes sengetid, og hun har nydt hvert sekund af det. Det har resulteret i at jeg nolge dage har haft en meget meget træt Ems, der bare ikke ville sove, fordi det vi lavede simpelthen var alt for spændende (f.eks at tage en hæklet bordskåner på som sjal og gå rundt og vifte med det mellem flyttekasserne i to timer, why egentlig not?).
 
  • Jeg har haft mit nøgne barn med på stranden. Ja, utilgiveligt. For der sidder ikke andet end pædofile med video-udstyr og optager hver tissemand og tissekone de kan komme i nærheden af. Jeg ved godt vi skal huske at være bange, men jeg har simpelthen bare tilladt mig at nyde en masse strandture med mit barn i bar røv, og aldrig har jeg set hende så glad og vild, som da hun hoppede i havet uden en trevl på kroppen. Jeg har fået mig en datter der er en vaskeægte vandhund, og selv da tænderne klaprede og læberne var kongeblå var hun ikke til at hive med i land.
IMG_0638
  • Emsen har fået lov til at gå rundt i bare tæer fra morgen til aften. Den går ikke inde i København, men næsten alle andre steder går den. Hun har næsten ikke haft sko på i 3 uger, og det har været så dejligt at se hende trisse rundt på sine små buttede fusser. Der er ikke kommet en eneste splint eller glasskår i fusserne, og jeg har passet godt på hende.
 
  • Sten i munden. Jeg har et barn, der meget tidligt har vist interesse i sten. Hun elsker at putte sten i munden. Flere af mine naboer der har overværet stenene i munden, har været helt forargede og sagt "skynd dig at få dem ud, hun kan jo sluge dem!" Og det er helt rigtigt, det kan hun, men det gør hun bare ikke. Hun spiser også oliven med sten, og spytter stenene ud igen. Bemærk at jeg taler på vegne af mit eget barn og ikke alle børn. Jeg har hele tiden haft sådan en naiv tiltro til at det kan hun sagtens finde ud af selv, og det har hun ganske rigtigt helt selv fundet ud af. Hun kan godt gå rundt med en sten i munden i lidt tid, og når hun så finder en ny sten eller noget mad, så spytter hun den ud igen. Jeg er der, jeg holder øje med hende, men jeg tager ikke stenen ud eller beskytter hende mod stenen. hun skal lære at tænke selv, og det gør hun bedst sådan her.
IMG_0220
  • Emsen har spist jord og mindst tre håndfulde sand (Emsen håndfulde). Lidt samme årsag som ovenfor. Min gode ven bad mig stoppe hende, fordi han ikke kunne holde ud at se hende skovle sand ind (som blev slugt), og pænt var det heller ikke, men efter tre mundfulde stoppede hun selv, og her, tre uger efter, er der stadig ikke maveproblemer at spore. Hun skal nok finde ud af det.
 
  • Hvad mere? Nåja. Vi har spist rigtig meget is. På rigtig forkerte tidspunkter af døgnet. Morgen, middag og aften. Også lige inden sengetid. Også inden vi fik "ordentlig mad". Jeg har ikke noget forsvar eller forklaring andet end at vi havde ferie, og det var skidehyggeligt. På den bekostning har jeg lært at lave banansoftice derhjemme (uden sukker og skidt), det skriver jeg om snart, så du også kan lave den derhjemme.
 
  • Jeg har stukket mit barn en Iphone så jeg kunne sove en time længere. Ja, den er heller ikke god. Puha. Men når Emsen synes at solen stod op lidt over 4, og hun faldt i søvn kl. 21.30, så synes moderen at det er helt i orden at sætte en playliste på med svensk børnetime (50 min), parkere ungen i en dyne ved siden af mit hoved, og så lægge mig til at sove igen. Det fungerede fint, og et par gange har hun lagt sig ned til mig og har ligget og set tegnefilm mens jeg har sovet med næsen i hendes hår. Hverken Ems, Iphone eller jeg selv har lidt nogen skade, men jeg ve dgodt at det er helt helt helt forkert at gøre. Det er næsten det værste man kan gøre mod sit barn. At lade det se tegnefilm på en Iphone. Jeg ved godt jeg burde have stået med op og have været helt nærværende, og have kigget min datter dybt i øjnene mens vi, på mindfuldste vis, havde delt oplevelsen af at spise en rosin, men man kan ikke vinde hver gang. Da jeg var barn selv, blev vi placeret foran videomaskinen og et TV. Jeg er kommet rimelig helskindet ud på den anden side trods alt.
IMG_0174
  • Det er sket op til flere gange at vi har besluttet os for at blive et sted og sove, uden at have skiftetøj, bleer, sengetøj eller noget som helst med til hverken Emsen eller mig. Og ved du hvad? Det er faktisk nogle af de bedste aftener vi har haft. For vi fandt ud af det hver gang. Så var der en Netto, og så købte vi det vi var nødt til at have. Som f.eks ekstra bleer. Eller også behøvede Emsen slet ikke flere bleer end præcis dem vi havde pakket. Eller også løste det sig på en eller anden sjov måde alligevel. En dag skulle vi mødes med en veninde og hendes søn til en strandtur. Det endte med at vare hele dagen, med middag hos dem, med at de to unger tog et bad sammen og et en af ungerne sked på gulvet og begge unger tissede på gulvet. Det var magisk. Og selvom det var en lidt besværlig tur hjem, så faldt Emsen alligevel i søvn til solnedgangen og jeg gik det sidste stykke og nød følelsen af tophygge i alle celler af kroppen.
 
    • Uden opsyn. Mine forældre er flyttet til Nivå (fra Sønderborg, rimelig kickass, for at være tættere på børn og børnebørn, som alle bor i hovedstaden, læs her). En del af ferien er gået med at hjælpe dem på plads (aka, skabe hygge og pruttelyde og skabe stemning mens andre arbejdede). Emsen har fået lov at gå rundt alene i en have med tidsler (mange!), med et soppebassin med vand i (men som man kun kan drukne i hvis man er en myre eller en bille), med grus og sten og myg og myrer og mellem flyttekasser. Alle har har holdt lidt øje med hende, men hun har faktisk fået lov til at passe sig selv det meste af tiden. Igen har været over hende konstant. Og hun er kun et år gammel. Der er både dørkarme og terasser og store og små sten. Hun har knuselsket det, og det eneste der er sket er at hun er gået ind i en bordkant og har lået hovedet lidt. Hvilket også sker når vi holder konstant øje. Det er en tillidsøvelse og en balance, men hun er så god til at lege i omgivelserne, og selv finde legetøj, som f.eks de garnnøgler hun fandt og lagde rundt omkring på flyttekasser. Jeg tror Emsen synes at vi er færdige med at stille ting på plads nu, fordi der er så mange sjove steder hun kan gemme sig. Selvom der er en hel have fyldt med græs og træer, så har hun hele tiden holdt sig på terassen (helt af sig selv), hun har ikke trådt på en eneste tidsel. Hun har råbt højt hver gang hun har haft brug for hjælp (f.eks hvis en gummiand er røget ind under sofaen og hun ikke kunne nå) og hun er kommet hen til en af os hver gang hun havde lyst til et kram eller en leg eller at stikke en finger op i nogens næsebor.
 IMG_0115Udover det nævnte er det også sket at vi har taget en kort køretur uden autostol (fordi vi simpelthen ikke havde vores da den står i sommerhuset i Kulhuse), jeg har tegnet et jordbær på Emsens fod med en ikke-økologisk tusch, jeg har ladet hende danse i regnen så længe hun ville (med fare for at hun bliver snottet) og når tøjet er blevet for plettet, så har jeg bare vendt det om, og vupti, så duede det lige en dag mere.Emsen har det fint. Hun er vokset 10 centimeter på selvtillids og selvværdskontoen fordi hun bliver mødt med tillid. Selvfølgelig skal jeg passe på hende, og det gør jeg også, men jeg har altså en grundtro på at børn er rimelig meget mere kickass end man kommer til at tro når man læser alle de ting man skal gå og være bange for. Børn har overlevet krige og stenalder og katastrofer. Og mennesker er der nok af derude, så mon ikke de kan tåle lidt mere tillid og troen på? Hvad har du gjort af forfærdelige fejl i jeres ferie? Du kan i øvrigt se Emsens regndans på FB lige her (du behøver ikke være ven med mig for at se det)Deppe+and+the+lost+sock+kommentarfelt+billede+anne+deppe