Statsforvaltningen har sendt dig ny post

Skærmbillede 2016-05-21 kl. 23.02.34HRMPF!Klokken er 22.43, det er lørdag aften. Jeg nyder et glas vin og en rugbrødsmad, jeg blogger lidt og ser en film på computeren (eller hører en film). Og "DING" siger min telefon, og der popper en besked op fre E-boks om at der er ny post fra statsforvaltningen. Hvad fanden er det for noget?Det er fint de sender mig post, men det begynder at blive en mærkelig tendens når man kigger på tidspunkterne. Jeg får også breve fra kommunen sent i aftentimerne og i weekenderne. "Jamen du kan bare slå notifikationer fra, Anne!". Nej det kan jeg ikke, for de kommer også som sms'er. Hvis vi gerne vil forhindre folkesygdommen "stress" i at sprede sig, så kunne man måske starte med at lade folk være i weekenden, hvor man i øvrigt heller ikke kan få fat i andet end en telefonsvare, hvis man nu ønskede at respondere på den henvendelse man har fået.Jeg er simpelthen så systemtræt at jeg er løbet tør for ord der kan beskrive min mængde af systemtræthed. Hvis almindelig systemtræthed ligger på størrelse med Sjælland, så er jeg systemtræt på størrelse med månen. Systemet er et stort apparat der er til for alle andre end borgerne. Der er installeret så meget IT og så mange systemer, og det er kun blevet mere og mere besværligt at få hjælp eller finde den rette medarbejder. Ikke engang medarbejderne ved hvem man skal tale med.Folk der arbejder i systemet bliver syge, fordi de skal bruge mere tid og energi på systemer end på de mennesker de skal hjælpe. Min venindes far læste til sygeplejerske, og fik kritik af sin leder på sit praktik-sted, fordi han brugte mere tid med klienterne end på at skrive i journalerne.Vi har glemt at det er mennesker vi har med at gøre, og ikke numre i et excel-ark. Det at få et brev en lørdag aften kan umiddelbart virke som en lillebitte ting. En lille prut. Men det er det ikke, det er et rigtig godt billede på hvor lidt vi respekterer borgernes tid. For ret mange mennesker er det at få et brev fra kommunen forbundet med akut opstået hjertebanken, fordi man som udgangspunkt intet kan stille op, ikke kan få hjælp og bliver mødt med mistro. Det er i hvert fald det jeg hører, udover det jeg selv har oplevet gennem hele mit liv. En lørdag aften burde være hellig. Det burde være den aften på ugen hvor man var sikret at man ikke fik et brev fra statsforvaltningen eller kommunen eller jobcenteret. Der kan stå ting i man gerne vil forholde sig til med det samme, ting der sårer, ting der skaber oprør, ting der stresser. Jeg synes det er enormt uforskammet at systemet tillader sig at sende breve via digital post i weekenden.Jeg tømmer f.eks ikke min postkasse i weekenden, for jeg gider ikke forholde mig til breve, regninger eller lign når jeg har weekend. Alt kan vente til mandag når jeg kan ringe til nogen der kan hjælpe mig med at komme videre eller komme i mål.Tidligere denne uge sad jeg foran kommunen her i Lyngby. Det regnede og jeg skulle lige sende en mail fra min telefon. En ældre herre kommer hen til mig og spørger forsigtigt: "Is the kommune closed?" - jeg kiggede over på åbningstiderne og kunne se de havde lukket 13:30 (!??!). Jeg svarede ham at de havde lukket. Han spurgte om jeg havde tid et øjeblik og om jeg ville oversætte det brev de havde sendt til ham, for han forstod ikke hvad de ville ham. Det ville jeg gerne.Brevet var en invitation til en åben høring om noget miljømæssigt med noget jord i et område i nærheden af der hvor manden boede. Selvom jeg er dansk og rimelig godt kørende når det kommer til at læse breve, så forstod jeg simpelthen ikke hvad der stod i brevet, og kunne derfor ikke oversætte det præcist for manden.Vi glemmer at det er mennesker vi har med at gøre. Liv. Sjæle. Energier. En eller anden dag kollapser vores system, og så må vi bygge et nyt. Til den tid håber jeg at vi brænder noget af det digitaliserede IT-pis og får nogle mennesker ansat til at snakke med borgerne i stedet for at bruge så mange penge på teknisk support som ingen fatter en bjælde af alligevel."Jamen den virker her hos mig""jamen det er da fint, men den virker stadig ikke her hos mig (borgeren)""nå, ja så ved jeg ikke hvad du skal gøre"Held og lykke!Deppe+and+the+lost+sock+kommentarfelt+billede+anne+deppe