Er vi snart færdige med #SMUKSOMDUER kampagner?

IMG_8949"Det burde simpelthen ikke være nødvendigt at kvinders værdi skal måles i skønhed, det er jo pisseligemeget om man er smuk som man er. Alle kvinder er lige meget værd - uanset noget så overfladisk som hvordan de er skabt eller vælger at se ud"Sådan skrev en bruger på Instagram, sammen med et billede der latterliggjorde #smuksomduer kampagnen, og efter at have skrevet et laaaaangt svar til hende, kunne jeg godt se at det mere var et blogindlæg vi var ude i, end en kommentar på Instagram, så here we go.PRØ'LI'OGHØRHER!For nylig offentliggjorde Statens Institut for Folkesundhed en omfattende undersøgelse af landets gymnasie- og erhvervsskoleelver. Undersøgelsen havde et klart budskab: Generelt trives de fleste elever i deres hverdag, men tallene viste også alvorlige tendenser! Læs bare her:23 % af gymnasiepigerne og 38 % af erhvervsskolepigerne har gjort skade på sig selv med vilje (skåret, brændt, slået, revet)!- 50 % føler sig ensomme enten af og til eller hele tiden (både drenge + piger)- 50 % af pigerne synes de er for tykke- 10 % synes ikke de er gode nok som de er (drenge + piger)- 38 % af pigerne på erhvervsskolerne har overvejet selvmord og 14 % af dem har endda også forsøgt på selvmordFik du fat i de tal? Det her er altså ikke en skoleopgave, det er Statens Institut for Folkesundhed der har lavet en omfattende undersøgelse. Det her er altså et problem vi skal forholde os til omgående. Og nej, jeg er fuldstændig enig, man bør ikke veje sin menneskelige værdi op i hvordan man ser ud, men hvis vi lige flytter fokus tilbage på den planet vi nu engang bor på, i stedet for "den perfekte planet", så kunne vi måske efterlade skyklapperne, og vågne en lille smule op til virkeligheden? Du ved, den virkelighed der kræver en indsats. Ikke (kun) fra staten, men fra dig som bruger af de sociale medier.IMG_8922Nu har jeg selv en datter, og jeg har tænkt mig at være med til at påvirke verden alt det jeg overhovedet kan, med de ressourcer jeg har, HVER ENESTE DAG, så hun ikke skal vokse op og være en af de 50% der føler sig for tykke, fordi hun spejler sig i manipulerede kvindekroppe, som hun bombarderes med OVERALT, fordi vi ikke har nok kampagner, som Stine Bramsens #smuksomjeger kampagne.Jo flere kampagner som #smuksomjeger vi kan hoste op med, jo mere påvirker vi det samlede billede af hvad skønhed og naturlighed er, jo mere nuanceret bliver det spejlbillede de unge piger spejler sig i, og jo færre piger vil ende som kedelige tal i en undersøgelse som denne.I den perfekte verden ville det være helt fantastisk hvis vi allesammen kunne vågne op hver morgen og tænke "holy shit hvor er jeg smuk og værdig som jeg er!", men guys, der er et stykke vej endnu. Løsningen er altså ikke at sidde og kloge sig på hvordan verden burde se ud.Skærmbillede 2015-09-15 kl. 22.31.41De fleste af os har evnen til at forestille os det perfekte. De fleste af os er i stand til at svare på hvad den perfekte løsning ville være i forskellige sammenhænge. Og det er rigtig godt, lige indtil man finder ud af at det ikke kan udføres i virkeligheden. Hvis jeg kunne vågne op i morgen tidlig og ønske at alle piger følte sig gode nok, og så gik det i opfyldelse, så ville jeg gøre det. Men sådan virker verden ikke.Derfor er kampagner som #smuksomjeger mere end nødvendige. De sociale medier er folkets stemme, og alle kan gøre en forskel. Der var engang jeg troede at jeg ikke gjorde en forskel for nogen. Derfor kunne jeg udnytte min anonymitet på nettet til bare at være mig. Inklusiv mine deller og mine historier fra barndommen og ærlighed og skæve øjne og bumser på kinderne. Indtil jeg fandt ud af at der ikke var ret mange andre der gjorde det dengang. Indtil jeg fik mails fra piger og kvinder som, for første gang i deres liv følte at de kunne rumme sig selv, fordi de havde læst nogle af mine historier. Og jeg er bare én.IMG_6097Når jeg ser billeder af kendte kvinders skæve tæer, deller, mormorarme og næser, så kan jeg rumme mig selv en lille smule mere. Og når jeg så ser alle os dødelige danskere, der tager del i kampagnen, og trodser frygten og poster vores fysiske skamplet ud til hele verdensscenen, så bliver jeg selv en lille smule modigere end jeg var i går, og så inspireres jeg til at gøre noget mere, til at ofre lidt mere, til at være lidt modigere. Det er sådan det fungerer.Så næste gang du ser en bruger på Instagram der har lagt et #smuksomduer billede ud på nettet, så gør verden, fremtiden og dig selv en tjeneste, og hep på hende (eller ham). Send et "like" eller en "kommentar", og anerkend når du ser noget der er modigt. Også selvom du selv vågner hver morgen og synes du er guds gave til menneskeheden selv.Skærmbillede 2015-09-15 kl. 22.24.43I den forbindelse vil jeg lige nævne at jeg er ambassadør for Global Dignity Danmark, som årligt afholder et event for unge piger og drenge (hver for sig), som sætter "værdighed" på dagsordenen. "Boys" eventet er allerede udsolgt, men der er stadig billetter til girls. Find dem her (det er gratis at deltage, men du skal booke billetter, da der er begrænsede antal pladser). Jeg var selv taler på eventet sidste år, og det var fantastisk at opleve pigernes reaktioner på eventet, og hvor stor en forskel de to timer har gjort.Har du delDeppe+and+the+lost+sock+kommentarfelt+billede+anne+deppetaget i kampagnen? Hvorfor/hvorfor ikke?