Relevante reaktioner

Relevante reaktioner

"...et barn der reagerer relevant"

Ordene vil ikke rigtig slippe min hjerne. Min sundhedsplejerske sagde dem i forbindelse med en snak om amning i går, da hun var på besøg hjemme hos os. Hun spurgte hvordan det går med amningen, jeg tøvede lidt, men så hankede jeg op i mig selv, og fortalte hende at det faktisk går skidegodt, men at det er mine egne urealistiske forventninger der gør livet hårdt for mig engang i mellem. Hun bad mig om at ringe næste gang jeg har en krise. Jeg sagde ja. Jeg håber jeg lever op til mit ord når jeg står i det.

Men jeg kom til at tænke på det der med at reagere relevant. For er det ikke det vi gør? Med mindre vi har post traumatisk stress (og det var ikke en nedgørelse, jeg har selv diagnosen). Vi har jo alle sammen noget forskelligt med i bagagen, og når nogen overskrider en grænse hos os, så bliver vi vrede/kede af det/sure/rasende - vi reagerer relevant på det der lige er sket ud fra de forudsætninger vi nu slæber rundt på?

Det samme gør børn vel? Vi har en regel hjemme hos os, at vi ikke "shhhhhysser" på Emma Jo. Det er forbudt at sige "shyyyy" til hende når hun græder, for hun skal ikke lære at hendes eneste udtryksform er noget der skal "shysses". Derfor fortæller vi hende i stedet at vi godt kan forstå det, vi aer hende, men vi bakker hende også op i at det er okay at græde og at hun bare skal skælde ud på de dumme prutter eller de dumme bøvser. Men ingen "shyys". Hver eneste gang Emma Jo har grædt, har hun reageret relevant. Der har været noget galt hver gang, og det gør det, for mig, nemmere at acceptere gråden. Især fordi jeg nu har næsten to måneders erfaring med at håndtere hendes reaktioner, og jeg bliver bedre for hver dag der går.

Alligevel kan jeg have svært ved at overføre den accept til mig selv. Hele sidste uge havde jeg en veninde fra England boende. Det var dejligt, og jeg har ikke set hende længe, men i dag kan jeg bare mærke prisen. Og så gør jeg mig selv forkert fordi jeg er trist i dag. Ikke ked af det, ikke "skal fixes eller ordnes", ikke "der er noget galt", der er bare underskud på energikontoen, jeg reagerer relevant på en uges overarbejde (for det er det bare når man skal forholde sig til en ekstra person i en 1-værelses lejlighed i en uge, og man har en baby), og det er okay. Men det er noget jeg skal minde mig selv aktivt om, ellers står jeg klar til at hamre mig selv i hovedet med mit indre egetræ.

Klonk klon klonk.

Nå, jeg ved ikke lige hvad den dybere mening er med min blog i dag, det er bare et par tanker. Der sker en del i denne uge. Jeg har møde med en virkelig spændende kunde i dag (Emma Jo skal med, og Nina tager med og kickass-moster-Nina-Babysitter), og om ganske få dage kan jeg afsløre hvad det var for en kontrakt jeg skrev under på for 14 dage siden. Det kommer nemlig til at påvirke bloggen :)

Hav en dejlig dag <3