9 gode råd til dig der skal på barselsbesøg (9 ting jeg ville ønske mine besøgende var klar over)

Onkel Rasmus er på besøg og holder Emma Jo

9 gode råd til dig der skal på barselsbesøg (9 ting jeg ville ønske mine besøgende var klar over)

Uha uha... det er et følsomt emne det her. Det er jo vidt forskelligt hvornår folk er klar til at få besøg efter fødslen, og som regel står familie i venner i kø for at se den lille nye guldklump. Jeg skal være den første til at indrømme at det er vældig begrænset hvormange barselsbesøg jeg har haft, for jeg er simpelthen ikke klar, og jeg har haft svært ved at sætte grænser og rammer op for besøgene (jeg vil jo ikke virke utaknemmelig, og så har det bare været lettere slet ikke at sige ja til besøg). Fremover vil jeg sende et link med til dette blogindlæg, så skal jeg ikke forklare det hele igen og igen.FORDI, det er en svær tid med en lille nyfødt. Du kan have lavet en aftale med nogen klokken 13.00, og lige præcis den dag falder din baby først i søvn klokken 12.40, og du har bare ikke sovet i hundrede år. Og så skal du være på og klar til gæster, og så er det hyggeligt, og så ender de med at blive 3 timer, og så vågner baby og græder, og de smutter, og du missede din eneste chance for at få lidt søvn. Det har jeg prøvet et par gange nu, og det har været mega hyggeligt, men prisen jeg betaler bagefter er bare ikke det værd.Min mor fortalte at hende og min far havde sat et skilt op da de fik mig: "INGEN barselsbesøg de første 14 dage, vi skal lige være alene først inden vi lukker nogen ind". BUM! klar udmelding. Det er nu 5 uger siden Emma Jo blev født, og jeg har stadig svært ved at overskue besøgende i lejligheden. Samtidig med at jeg vildt gerne dele min glæde over min datter med alle de dejlige mennesker jeg har i mit liv. Så derfor har jeg lavet dette blogindlæg "9 gode råd til dig der skal på barselsbesøg ( 9 ting jeg ville ønske mine besøgende var klar over)" - del det endelig med din omgangskreds hvis du står og har født, så slipper du for at sige det selv.

9 gode råd til dig der skal på barselsbesøg (9 ting jeg ville ønske mine besøgende var klar over):

  1. Duk aldrig uanmeldt op, med mindre det blot er for at aflevere mad eller en "pleasure-injection" (en lille pakke med det nyeste Elle, lidt frisk frugt og en lækker olie mor kan smøre sin krop ind i). Ring i stedet i forvejen og aftal et besøg.
  2. Tag selv frisk kaffe eller the med, forvent ikke at blive budt på noget som helst. Jeg har en veninde der kom med frugt, hun gik selv i køkkenet og skar det hele op og lagde det fint på en tallerken, jeg skulle bare være, det var sindssyg lækkert og afslappende. Hun tog endda opvasken inden hun gik, så hendes besøg efterlod mig ikke med ekstra arbejde.
  3. Gør barselsbesøget kort. For mig er 1 time maksimalt hvad jeg kan holde til koncentrationsmæssigt. For andre er 20 minutter rigeligt. Kom hellere igen nogle gange i stedet for at blive i lang tid.
  4. LYT! De nybagte forældre har lige været igennem den absolut største oplevelse i deres liv. Lyt til dem, og bær over med gentagelser. Nik og smil, spørg ind. Spørg hvordan det føles, spørg ind til oplevelserne. Jeg er selv vildt dårlig til bare at knævre, og spørger hurtigt ind til andre i stedet for at snakke om mig selv (med mindre det er min mor jeg snakker med). Mine vener kender mig heldigvis godt, så de har under barselsbesøgene sagt "ved du hvad Anne, det er ikke vigtigt hvad der sker i mit liv lige nu, jeg vil hellere snakke om din baby". Jeg blev så glad, for det havde jeg egentlig også, jeg ville bare gerne være høflig og ikke kun snakke om mig selv. Men ved du hvad? Når man lige er blevet mor, så må det hele gerne handle om dig og din baby.
  5. Spørg om der er noget du kan hjælp. Spørg gerne specifikt og gør det svært for forældrene at sige nej. "Ej, må jeg ikke have lov til lige at svinge en støvklud, så kan I sidde og nyde jeres lille baby imens?" eller "har du brug for noget? Jeg kan huske jeg aldrig kom i bad, skal jeg se efter din baby mens du får en dejlig varm tur under bruseren?" - det er ikke sikkert moderen siger ja, men hun vil huske dig for at have spurgt.
  6. DROP skrækhistorierne (læs evt "ting man aldrig må sige til en gravid" hvis du vil vide lidt mere om hvorfor). Lad være med at fortælle om amning der ikke fungerer, brystbetændelse eller vuggedød. Den nybagte mor er i sit absolut mest sårbare øjeblik nogensinde, træd varsomt derinde.
  7. Forvent ikke at du bliver tilbudt at holde babyen. Jeg har personligt ingen problemer med at andre holder Emma Jo, men jeg ved der er mange der har, og ikke har lyst til at give babyen fra sig endnu, heller ikke selvom det er et øjeblik. Nyd at I får lov til at se ham/hende, og nyd babyen sammen med den lille nye familie.
  8. Medbring en barselsgave til moderen/barnet/familien. Det behøve slet ikke være dyrt. En af mine veninder har været i genbrugsbutikken, og har fundet det sødeste sæt tøj til Emma Jo, og den fineste lille kop med et hjerte på. Jeg blev så glad, der lå så meget kærlighed i den gave. Min bror kom med en frisk basilikums.plante fordi han vidste at jeg ikke havde duftet til frisk basilikum længe. Det var så fin en gave (han havde også en masse andet med, men denne betød rigtig meget). Alternativt, så er mad i plasticbøtter til fryseren et KÆMPE hit. Man får simpelthen ikke lavet mad - jeg gør ikke. Det vildeste jeg kan præstere er en rugbrødsmad med øko-postej og en skive agurk ovenpå. Eller drikke rjeg bare vand og spiser digestive-kiks.
  9. Luk dig selv ud. Du skal selv sørge for at lukke dig selv ud når tiden er gået. Du kan evt spørge den nybagte mor hvad hendes tidsramme for besøg er, men det er ikke sikkert hun ved det. Derfor kan du gøre hende en stor tjeneste ved kun at blive kort, og så lukke dig selv ud, så hun ikke skal bede dig gå. Igen, for mig er en time rigeligt, for andre er det kortere eller længere. Hellere tyve minutters fuld skure kvalitetes-tid end at du dræner moderen ved at blive hængende.
 Dette er mit svar på den sejeste hensynsfulde barselsgæst. Hvad med dig? Hvad er/har været vigtigt for dig når du har haft venner og familie på barselsbesøg? Og hvad ville du ønske dine gæster havde vidst? 

-----English version----- Commentfield below this translation -----

9 good advices for the visitors to a new mother ( 9 things l wish my visitors took into account)Boy o boy, this is a very sensitive subject, it is totally different from person to person when you feel ready to have vistors after giving birth. Usually family and friends are queuing up to see the  little wonder. I'll be the first to admit that there was a limit to how many visitors l had after giving birth, simply because l wasn't ready and couldn't set up rules and norms for visits ( l don't want to seem ungrateful and it's just easier to not say yes to have visitors) In future l will mail a link to the blog so l don't have to tell the same story over and over.BECAUSE,  it's a difficult time with a newborn child, maybe you have had an appointment with someone at 13:00, and exactly that day your baby doesn't fall asleep untill 12:40 and you haven't slept for a hundred years. And then you have to be ready for visitors,  and everything is ever so nice , and then they end up staying 3 hours , so the baby wakes up and cries , then they leave and you just missed your only chance to get some sleep. I tried that a couple of times,  it's very nice but not worth the price you have to pay after. My mother told me that she and my dad put a sign on the door saying;  no visitors the first 2 weeks, we want to be our selfes before we let anyone in. TAKE THAT! A clear message! It has now been 5 weeks since little Emma was born and l still find it difficult to have visits in my home. But at the same time l want to share the happiness of  having Emma with all the wonderful people l have in my life for this reason l have  made this blog " 9 good advices for visitors to the mother and  newborn baby" ( 9 things  l wish my visitors took into account)

Feel free to share it with your friends and family, that way you don't have to say it yourself.

9 good advices for visitors ( 9 things l wish my visitors took into account)

1. Never turn up unannounced,  unless it's because you want to drop of a pleasure injection (a small packet with the latest edition of Elle, some fresh fruit and some nice oil for mums body. Call instead and and arrange when to visit.2. Bring coffee or tea with you, don't expect to be offered anything. A friend brought some fruit, went to the kitchen and diced it up and brought it to me on a plate, l just needed to be, nothing more. She even took the dirty dishes to the kitchen when she went, thus saving me from extra work.3. Make the visit breef, personally an hour is max what l can handle and keep concentrated.  For others 20 min is more than enough. It's better to make more short visits instead of a long one.4. LISTEN;  the new parents have been through the absolutely most amazing happening in their lives. Listen to them,  let them repeat themselves. Nod and smile, ask questions like how it feels, ask about all the experiences. On my part l am not good at all just blabbering on..l quickly turn to asking how people are instead of talking about me ( unless it's my mother visiting) Luckily my friends know me really well and stop me, saying "Anne, that it is not important what goes on in my life , l want to talk about you and your baby. It made me so happy because so did l, l just tried to be polite and not only talk about yourself,  but do you known what? It's ok when you just became a mother, then it can all be about you and your baby.5. Ask if there's anything you can help with, be specific!   make it difficult to refuse the offer like " hey,  l just do some dusting while you sit with the baby" do you need anything?  shall l look after the baby while you have a nice hot shower? Maybe the mother won't take the offer but she will surely remember you for asking.6. DON'T tell any scare stories ( maybe you should read the book "things not to tell to a pregnant woman" if you want to know the reasons) don't talk about breastfeed that doesn't work,  cot death or pneumonia, tread carefully because the new mother is her most   vulnerable moment.7. Don't expect to get offered to hold the baby, personally l don't mind people holding Emma, but l know many that do mind and don't want to let go even for a short moment. Enjoy that you can see him /her together with the little family.8. Bring a gift to the mother/baby/family...it doesn't have to be expensive. ..a friend of mine went to a second hand store and found the cutest baby clothing for Emma Jo, and the cutest small cup with a heart on it. It made me so happy because it was such a loving gift. My brother brought a little basil plant because he knew l hadn't smelt fresh basil for so long. ( he also brought other things but the little plant made me really happy. Alternatively food in tupperware that can be dropped in the freezer is a mega hit. You simply never get around to cooking, l simply have a sandwich or some digestives with a glass of water.9. Let yourself out. When the visit is over let yourself out, and as l said,  don't overstay the visit. In my case an hour is more than enough,  but ask the mother if there is any time frames to respect. So make her a big favor and leave after a short while. 20 min of quality time is much better than draining the mother from all energy with long visits.