Mit fødebrev - at tage ansvar for din fødsel, hvordan vil du gerne have den skal være?

Mit fødebrev - at tage ansvar for din fødsel, hvordan vil du gerne have den skal være?

Da jeg gik til fødselsforberedelse hos Mia (find hende her), hørte jeg for første gang nogensinde om et fødebrev. Og hvad i alverden er et fødebrev?

Et fødebrev, er et brev, hvor du fortæller dit fødselsteam eller din jordemoder/fødselshjælper om dine ønsker og drømme omkring din fødsel. Skal der være musik? Skal barnet måles og vejes lige efter fødslen= Hvilken stemning vil du gerne have der skal være i rummet? Har du særlige ønsker omkring mad? Kommunikation under fødslen osv?

Jeg ANEDE ikke at man kunne vælge og påvirke og bestemme så mange ting til fødslen, men jeg er vildt glad for at jeg har fundet ud af det, for det påvirker jo i høj grad min grad af tryghed og følelse af glæde og ro under fødslen. Derfor dette blogindlæg, det kunne jo være du, ligesom mig, ikke kendte til denne mulighed.

Til inspiration har jeg valgt at dele mit fødebrev med dig. Det eneste jeg har udeladt, er kontaktoplysninger på mit fødeteam, dem behøver du ikke :)

 

Anne Deppe?s fødebrev
_____________
Jeg glæder mig rigtig meget til min fødsel, og for at alle er så godt forberedte som muligt, har jeg lavet et fødselsbrev hvor mine ønsker og forventninger til fødslen står samlet.

Hjemmefødsel:
Jeg skal føde hjemme (så vidt muligt) på min adresse: (læs om mine tanker omkring hjemmefødsel i bloggen her)
XXXX
Jeg er tilknyttet Hvidovre Hospital.

Praktiske inforationer:
Min indkøbsliste til fødslen
8 mellemstore håndklæder og 5 små vaskeklude/håndklæder til fødslen (er indkøbt)
2-3 voksduge (mangler, indkøbes i denne uge)
1-2 plasticlagen (mangler, indkøbes i denne uge)
To store affaldssække, én til affald og én til vasketøj (er indkøbt)
Et rent vaskefad/ plastikskål (er i huset)
En rulle almindelige affaldsposer (er i huset)
Babybleer til nyfødte (er indkøbt)
Store bind til de første dage efter fødslen, f.eks. Tena. (mangler, indkøbes i denne uge)
En stak stofbleer eller svøb, som ér vaskede første gang (er i huset)
Rummelige underbukser til mor efter fødslen (er indkøbt)
Det første tøj til barnet (er indkøbt)
Babydyne (er indkøbt)
Jeg sørger for at der er mad og drikke i køleskabet
Der er stole og seng til jer + altan og havet lige ved siden af hvis man gerne lige vil gå en tur
Der er ekstra håndklæder
Jeg informerer naboer om hjemmefødslen så vi ikke får politiet rendende
Der skal indkøbes mad og drikke til at fejre fødselsdag, det tænker jeg måske min mor kan sørge for undervejs?

Rollefordelingen
Jordemoderen fra Hvidovre tager sig af alt hvad der hedder min og barnets tilstand, hun er trænet og uddannet og jeg har fuld tillid til hende.


Rikke er min fødselshjælper og hjælper med vejrtrækning, smertelindring, forslag til stillinger, amning, motivation, fokus og ro. Og Rebozo :-)


Min mor er med som sjælestøtte, og praktisk hjælper. Det kan være vi mangler cola eller kaffe, eller at Rikke eller jordemoderen har brug for hjælp. Min mor kender mig bedre end nogen anden, og vil kunne ae mig og massere og trykke, ligesom Rikke evt også kan det. Jeg tænker at min mor og Rikke hjælper hinanden lidt.

Under fødslen
Ro er vigtigt for mig, men hvis vi kan høre musik, så gør vi det, jeg har Spotify og en højttaler og en computer. Og hvis vi på nogen måde kan danse, så er jeg også med på det. Vi må gerne grine og vi må gerne hygge os. Jeg elsker humor, og selvom jeg måske er i smerte og ikke kan grine med, så nyder jeg stadig at der er grin omkring mig.


Det værste I kan gøre er at tale til mig som et lille barn det er synd for.  Tal til mig som en almindelig stærk kvinde der er i fuld gang med at bringe et barn til verden. Jeg er ikke lavet af glas.

 

Vigtig viden om Mig
Jeg har en historik som overgrebsoffer, og jeg vil derfor gerne have at alle lige har en ekstra opmærksomhed på det der med berøring. F.eks behøver jeg ikke blive målt hvert 5 minut med hvor meget jeg nu har udvidet mig, det må vi gerne begrænse til det mest nødvendige, uden at det naturligvis skaber fare eller tvivl. Det er jordemoderen der styrer. Jeg vil bare gerne have besked inden jeg bliver målt eller rørt intime steder, så jeg er forberedt.


Jeg har svært ved at bede om hjælp når jeg er presset, og jeg er bange for at folk føler sig hundset med, derfor kan jeg blive bekymret for om jeg kan finde ud af at spørge om vand eller en klud på panden eller lign. I må gerne hjælpe mig lidt vd at spørge specifikt om ?skal jeg hente en klud? eller ?vil du ud og skylles under bruseren? eller hvad det nu kunne være.

Faderens rolle
Faderen bor i lejligheden lige nedenunder.  Vi har aftalt (og er enige og afklarede begge to) at han som udgangspunkt ikke skal med til fødslen. Han bliver naturligvis informeret (af mig) når fødslen går i gang, og han bliver i nærheden af hvor vi bor i tilfælde af at han alligevel godt må komme op, eller hvis vi skal på sygehuset. Vi har ikke aftalt hvornår han må komme, men jeg tænker at lige så snart hun er ude, så skal han se hende. Måske når han også at komme inden. Men min mor vil tage sig af kontakten med ham under fødslen (via min telefon), efter instrukser fra mig.

Film og billeder
Jeg vil gerne gerne have optaget film og billeder under fødslen og veerne. Især gerne hvis vi danser og griner. Min mor står for det. Og måske Rikke også, hvis hun har lyst. Det skal være billeder uden blod og underliv, men gerne ansigter og krop og smil og tårer og stemning. Og selvfølgelig billeder når Emma Jo er kommet ud.

Sociale medier
Jeg lægger selv billeder på nettet hvis der skal billeder på nettet under fødslen. Måske vil jeg dele et sjovt billede hvis jeg kan, men ellers tænker jeg sagtens at resten af verden kan vente.

Når Emma Jo er født:
Hun skal direkte op til mig, og så skal hun ligges på maven, så hun selv kravler op og finder mit bryst, så amningen kan finde sted med det samme. Jeg skal ligge på ryggen.


Emma Jo skal ikke måles og vejes før der er gået nogle timer. Hun vokser ikke eller tager på de første par timer, og hvis der er noget der skal ?laves? på hende, så skal det alt sammen foregå mens hun ligger ved mig, hun skal ikke fjernes med mindre der er tale om livsnødvendige indgreb der kræver at hun bliver fjernet.


Min baby skal ikke stikkes med sprøjter og skal ikke have K-vitamin sprøjten, jeg er ved at se om jeg kan anskaffe K-vitaminen i dråbeform. Mit barn skal ikke stikkes med nåle med mindre der er tale om liv eller død.


Jeg ønsker sen afnavling. Så længe moderkagen stadig pulserer og ikke er født endnu, skal navlesnoren ikke klippes. Først når moderkagen er født kan vi klippe navlesnoren. 

I tilfælde af at fødslen flyttes til sygehuset
Ingen kan planlægge en fødsel, derfor er det vigtigt at vi alle ved hvad vi skal gøre hvis vi overflyttes til sygehuset. Jeg er mentalt forberedt på at det kan gå alle veje.


Jeg vil gerne have at vi stadig kalder det en hjemmefødsel selvom vi skulle komme på sygehuset. Og at min mor måske sørger for at tage nogle ting med fra lejligheden (en bamse, et billede, eller lign) med, og at vi skriver ?HJEMMEFØDSEL? på tavlen på stuen på sygehuset. Vi må godt lege at det stadig er en hjemmefødsel selvom vi nu befinder os på sygehuset.


Det er vigtigt for mig at få en så medicin-fri fødsel som muligt. Jeg vil gerne prøve alle andre muligheder først inden vi overhovedet overvejer ve-drop og Epidural smertelindring. Rikke kan Rebozo, og jeg er sikker på at min jordemoder også kan nogle ting. Jeg ønsker ikke at blive foreslået hverken medicin, drop eller lign. med mindre det er strengt nødvendigt, og der må mit fødeteam (jer) gerne være mine med-ambassadører og støtte mig i denne beslutning, også selvom jeg selv synes det er hårdt, og tvivler på mit fravalg. I må gerne være irriterende og holde mig op på at jeg gerne vil føde uden hjælpemidler.

Kærlig hilsen
Anne

 

Jeg glæder mig til at læse din kommentar og dine spørgsmål, og lige i dette blogindlæg sætter jeg lige nogle rammer op for hvad jeg godt gider kommentarer på og hvad jeg ikke gider kommentarer på.

Jeg gider ikke høre fra dig der stadig synes det er synd for faderen at han ikke skal med. Han er helt afklaret og bakker mig 100% op. Behold din mening for dig selv. Jeg gider heller ikke diskutere indholdet af mit fødebrev, det er min oplevelse, mit brev, og meningen med dette blogindlæg er at inspirere andre gravide, og ikke diskutere indhold.

Når det så er sagt, så glæder jeg mig rigtig meget til at læse hvis du har spørgsmål eller erfaringer, måske fra dit eget fødebrev, som du vil dele med alle dem der læser med her.

Tak fordi du respekterer dette