Børnene får skylden for din manglende evne til at sige nej - en aften i værdighedens tegn med Global Dignity Parents

Deppeandthelostsock.com og den tykke mave på scenen i Kalundborg til en snak om den værdige forældre i samarbejde med Global Dignity Danmark Parents

0false18 pt18 pt00falsefalsefalse/* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Table Normal";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:12.0pt;font-family:"Times New Roman";mso-ascii-font-family:Cambria;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Cambria;mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Børnene får skylden for din manglende evne til at sige nej - en aften i værdighedens tegn med Global Dignity Parents

I sidste uge var jeg inviteret på scenen til at holde et foredrag om at være værdig forældre, og om at finde sin egen vej i forældreskabet, nu hvor jeg ikke ligefrem har valgt en traditionel kernefamilie til min datter. Det blev en rigtig interessant aften, og jeg vil dele aftenens vigtigste pointer med dig her (publig service på sokken-bloggen)

Global Dignity, som er en frivillig organisation, der arbejder med at sætte værdighed på dagsordenen, primært i skoler, men nu også til forældrene, stod bag aftenen, som var en kæmpe succes.

Anne Skare Nielsen og fremtiden

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen var moderator på aftenen, og delte også sin egen historie. Anne er mor til 4, selvstændig og gift med sin mand, som engang var jakkesæt hos et lille shippingfirma der hedder Mærsk (det kan være du har hørt om det?), men i dag arbejder han som skolelærer, fordi det giver meget mere mening for ham. Anne, hendes mand og børn har fundet deres egen model af familie, som virker for dem, og det var både interessant at høre Anne?s personlige vinkler og fremtidsforskningen indenfor hvad vi egentlig gerne vil have.

 

Ikke mere, bare bedre

Hvis vi alligevel skal gøre noget anderledes, kan vi lige så godt gøre det bedre. Vil vi have flere programmer i fjernsynet? Nej vel? Vil vi have bedre programmer? Ja tak. Vil vi have mere sex, eller bare bedre sex? (nogen vil måske bare gerne have NOGET sex?). Hvis vi som forældre går og venter på at vi bliver rigtige og værdige nok, og at vi SÅ får styr på det hele, så vil vi vente forgæves. Vi får aldrig styr på en skid, og det kan vi lige så godt lære at leve med. Selv universet henfalder til kaos, det samme gør vi mennesker. Anne?s firma hedder Future Navigator, ikke Future control, for kontrollen er en illusion.

 

Anne Deppe og underboen

Efter Anne, gik jeg på scenen. Jeg fortalte min personlige historie om at blive uventet gravid med underboen, og hele rejsen frem til i dag. Jeg startede med at spørge hvor mange i salen der egentlig var forældre, og der var 1 udover mig, der ikke var mor eller far til nogen. Som jeg sagde til publikum, så var det lidt mærkeligt at stå på scenen og fortælle om et emne, som jeg, som den eneste i salen, ikke vidste nogen som helst om. Til gengæld ved jeg noget om at finde sin egen vej i en verden hvor ingen er interesseret i at du finder dine egne svar, og det kan jeg have en holdning til ? og det har jeg så også.

Jeg delte historien om den aften jeg ringede til min mor, og græd, fordi det hele bare ville være meget nemmere hvis jeg havde haft en mand, og vi havde købt en bil og et hus, og jeg havde et almindeligt job, og ikke et firma, og så var vi blevet gravide ligesom alle andre bliver det (længe leve bullshithistorier)? men så havde jeg bare ikke været mig. Jeg har været skæv (i mere end en forstand) det meste af mit liv, og jeg holder jo ikke op med at være min egen personlighed bare fordi jeg lige får en baby. Derfor er det vigtigt, også i graviditeten og i rollen som forældre, at jeg stoler på at den vej jeg har valgt for mig og mit barn, er den rigtige for os, og at ingen andre behøver at forstå den eller at tilkendegive deres accept af mine valg.

Men hvad med dig selv?

Omvendt glæder det også når vi møder og dømmer andre forældre. Modenhed er når to sandheder kan eksistere sammen på samme tid, også selvom de er vidt forskellige. Jeg lavede en øvelse med publikum som illustrerede hvad der sker når vi ser efter sjælen i et vildt fremmed menneske (se videoen ovenfor, eller her), i stedet for at dømme på en enkelt handling (som vi ikke kender forudsætningerne for) taget ud af det store billede.

En efterrationalisering efter mit eget oplæg har været, at det gør mig så trist at se hvor hurtigt vi er til at dømme på de sociale medier. Jeg er selv udsat for det med jævne mellemrum, både at folk jeg kender, af læsere og af fuldstændig fremmede der falder over en af mine historier på nettet, og som lige synes deres (vældig negative) mening skal ytres.

Plejemor går amok

Jeg husker især en historie om en plejemor fra Odense, som var blevet filmet mens hun ruskede i et af sine plejebørn. Mange danske, især mødre, blev dybt berørte af videoen (fuldstændig forståeligt), og flere fremtrædende facebook-personligheder opfordrede til at man kimede kommunen ned for at finde ud af ?hvad fanden de havde gang i?. Jeg deltog selv i debatten, men jeg stod ret alene med min holdning. Jeg tog ikke plejemoderen i forsvar, men jeg kunne genkende hendes magtesløshed og afmagt, fordi jeg selv har prøvet den (og jeg er ikke engang mor endnu). Vi er så hurtige til at pege fingre og dømme, i stedet for at se på en stakkels kvinde der har pissemeget brug for hjælp. Når vi ikke kan rumme vores egne rædsler, kan vi heller ikke rumme andres og så peger vi fingre ad dem. Er det værdighed at klynge hende op på et kors, udstille hende og sende regningen til kommunen? Er det ikke her vi som samfund skal elske dem der er sværest at elske, og som måske er dem der har allermest brug for det? Er det ikke værdighed? Eller er værdighed kun for dem der udadtil ser ud til at opføre sig eksemplarisk?

Nå det blev lige om noget helt andet? af og til tager fingrene en afstikker når man skriver, og så sker der spændende ting. Eller mærkelige ting. Eller meningsløse ting.

 

?Nej? er det kærligste svar i universet

Forfatter og familieterapeut Fie Hørby og coach Mie Kaae, begge to fra familielaboratioet, gik på scenen sammen for at snakke om relationskompetence (som jeg ikke ved hvad betyder, men måske gør du) og personligt lederskab. Hverken Mie eller Fie har mødt mennesker der havde tid nok, og tid er jo i virkeligheden det eneste vi er sikre på altid at have, derfor skal vi måske ændre vores tilgang til den, eller i hvert fald den følelse vi har omkring tid.

Fie og Mie lavede en interaktiv session, og brugte salen rigtig meget, det fungerede super godt. Fie har skrevet en bog om teenagere, og nu hvor hun har fået teenager derhjemme, er det gået op for hende at hun ikke anede hvad hun snakkede om da hun skrev bogen, så nu er hun begyndt at læse sin egen bog. Jeg er vild med kvinder med selverkendelse, de stiger lige 500% på respekthedskontoen i min respekthedsbank.

2 vigtige spørgsmål man som forældre bør stille sig selv:

?Hvad vil du som forældre?? Og ?hvad vil du være som forældre?? Vi skal gøre op med os selv hvad det er vi vil. Mange af os vil gerne være de gode forældre, og derfor tror vi at det handler om at tage ja-hatten på at sige ja,ja,ja,ja,ja,ja til sine børn. Det er enormt utrgt for børn (og for os andre i øvrigt) når vi pludselig får et NEJ med et brag, fordi de sidste 7 ja?er i virkeligheden var nej?er ? og nu er det os der får skylden for din manglende evne til at sige nej. Som Jesper Juul (familieterapeut) siger, så er ?Nej? faktisk det kærligste svar der findes i universet. Vi giver andre skylden for at vi selv er gået længere end vi gerne ville.

Når vi øver os i at sige ja når vi mener ja og nej når vi mener nej, så bliver det også automatisk lettere at mærke os selv, og mærke hvad vi egentlig gerne vil.

Der kom rigtig mange gode pointer op undervejs, og det var lærerigt at høre historier og udfordringer fra salen. Der er jo ingen af os der er alene i vores udfordringer, heller ikke dem vi kun ser bag de lukkede ligusterhække.

Kan du SÅ VÆRE VRED!

Psykolog Sarah Zobel gik på og havde også meget vigtige mener med. Hun havde lavet sin egen model af ?den værdige forældre? og noget af det der ramte mig mest i Sarahs oplæg, var hendes tilgang til børns følelser. Jeg har personligt selv brugt en stor del af mit liv på at finde retten til at være vred og udtrykke vrede, uden at der skal  være noget galt med mig, og den problemstilling ramte Sarah lige hjertet i.

Vrede er en fuldstændig naturlig følelse, og hvis den opstår, så vis barnet at det er okay. Når Sarah oplever børn vrede så står hun nærmest som en fodboldtræner og råber ?JA KOM UD MED DET, BARE GIV DEN GAS, SÅ VÆR DIG VRED!. Børn lærer kun at udtrykke ALLE de følelser de har, hvis vi hjælper dem med det. Vi skal turde at mærke livet, og den ligning er vreden også en konstruktiv del af.

Vi kan kun elske børn lige så meget som vi elsker os selv, derfor har vi som forældre en opgave når det kommer til at være den værdige forældre ? for det starter hos os selv alt sammen.

 

En værdig død...

Louise Bisgaard, næstformand i Global Dignity Danmark, sluttede en yderst interessant og vellykket aften af med en historie der ramte mig lige i hjertet. Dengang Global Dignity kom til Danmark, googlede Louise hvad værdighed egentlig var, og det eneste der kom fram på google, ved du hvad det var? Det var hjemmesider som skrev om ?en værdig død?. Det har Global dignity besluttet sig for at lave om på, og i dag tager de ud på skoler i hele landet, og afholder ?værdighedsdage?. Dette er gratis for skolerne, og det er altid en meget rørende process at gå igennem med de unge mennesker. For hvad med et værdigt liv?

Vi tror ikke at børn og unge beskræftiger sig med værdighed, men det gør de i høj grad, og det er vigtigt at vi får talt om hvad værdighed egentlig betyder i de unges hverdag. Unge der aldrig har delt deres historie før får mulighed for det til værdighedsdagene, og det forandrer de unges verden at få en lille plads på landkortet og blive mødt med værdighed af både lærere, elever og teamet fra Global Dignity.

Hols øje med Global Dignity på derea hjemmeside HER, og ønsker du at få dem ud på dit barns skole, så tag fat i Global Dignity via deres kontaktside, som du finder her.

Jeg glæder mig til næste Parents event, og jeg kan kun anbefale dig at investere de to timer eventet varer i den værdige forældres tegn.